Snel en gezond afvallen in 2 stappen

Snel en gezond afvallen, dat klinkt als muziek in de oren! Maar toch leiden veel ‘snelle’ manieren van afvallen niet tot langdurig resultaat. De verloren kilo’s komen er in no-time weer bij en dat leidt – heel logisch – tot grote frustratie. Wil je op een gezonde manier afvallen en ervoor zorgen dat het verloren gewicht er na een jaar niet meer bijkomt? Volg dan de volgende 2 stappen: beperk jouw koolhydraatinname en eet voldoende eiwitten, gezonde vetten en groenten. Makkelijker gezegd dan gedaan zal je misschien denken, daarom doken wij voor jou in de materie. Snel afvallen in 2 stappen; zo doe je dat.

Toename overgewicht onder Nederlandse bevolking

Het is al jaren een probleem en niet in Nederland, maar in veel rijke Westerse landen: overgewicht. Sommigen noemen het een plaag, anderen een ziekte van de rijken. Duidelijk is dat de bevolking er steeds meer onder leidt en meer mensen te kampen hebben met matig tot ernstig overgewicht. In 2020 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Hoewel overgewicht vaker voorkomt bij mannen, komt obesitas – ernstig overgewicht – juist weer vaker voor bij vrouwen. In totaal heeft 13,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas (bron: Ministerie van Volksgezondheid en Zorg). Best heftig dus!

Waarom afvallen zo moeilijk is

Verkeerde voeding, weinig beweging of te weinig kennis over de effecten van voeding en beweging op de gezondheid zijn allemaal obstakels voor het hebben of bereiken van een gezond gewicht. Maar ook een disbalans in hormonen en gebruik van bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn voor overgewicht. Frustrerend, zeker als je een paar kilo wil afvallen. Want laten we eerlijk zijn, afvallen is niet makkelijk. Loop je in een doorsnee (Nederlandse) stad rond, dan kom je overal eten tegen. De geuren van versgebakken brood en frites met mayonaise komen ons overal tegemoet. Wist je dat ze op de bakkerij afdeling van de supermarkt een luchtje spuiten dat ruikt naar vers brood? Marketeers doen er alles aan om jou aan het eten te krijgen. En al dat voorbewerkte voedsel helpt ook niet mee een gezond gewicht te bereiken. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen!

Snel en gezond afvallen? Dit zijn de 2 stappen

Snel afvallen doe je niet door jezelf uit te hongeren of chemische afslankpillen te slikken, aldus de website PuurFiguur. “Door ongezond af te vallen kunnen die kilo’s er namelijk zo weer aan zitten. De beste manier om dit te voorkomen is door alle vitamines en mineralen binnen te krijgen en ongezond voedsel op de juiste manier te vervangen”. Het tweestappenplan van PuurFiguur is gebaseerd op het verminderen van koolhydraten en het binnen krijgen van voldoende vitaminen en mineralen vanuit gezond, onbewerkt voedsel.

1. Verminder je koolhydraatinname

Koolhydraten, we zijn er dol op! Croissants, pasta, chocolade en versgebakken frietjes. Het water loopt ons al in de mond als we er aan denken. Wil je afvallen, dan is het echter verstandig om deze koolhydraten links te laten liggen en je algehele koolhydraatinname te beperken. Het is niet nodig om volledig koolhydraatarm te gaan, maar dat kan natuurlijk wel. Zorg wel dat je enkelvoudige koolhydraten vermijd. Deze worden snel door het lichaam opgenomen en laat je bloedsuikerspiegel omhoog schieten. Het bij een te hoge insulinewaarde sla je ongewenst lichaamsvet op.

Eet: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, groente, noten, pitten, zaden, kwark, yoghurt, Hüttenkäse, roomboter, kokosolie en extra vierge olijfolie.

Eet met mate: fruit, havermout, quinoa, boekweit, fonio, amaranth, zoete aardappelen, peulvruchten en pure chocolade (>85% cacao).

Vermijd: brood, pasta, rijst, tafelsuiker, siroop, frisdrank, vruchtensap uit pak, snoepgoed, cake, bloem, ijs en de meeste kant-en-klare voedingsmiddelen.

Snel en gezond afvallen

2. Eet eiwitten, gezonde vetten en veel groenten

Stap twee is het eten van voldoende eiwitten, gezonde vetten en veel groenten. Klinkt als een open deur, maar wel iets wat je echt moet doen om die kilo’s kwijt te raken. Eiwitten helpen je eetlust te temmen doordat hormonen positief worden beïnvloed. En denken veel mensen bij ‘eiwit’ direct aan een ei, kun je jouw eiwitten beter zoeken vlees, vis en zeevruchten, peulvruchten en noten en zaden.

Gezonde vetten en veel groenten helpen ook in het afvalproces. We kennen de volgende type gezonde vetten:

  • Omega 3-vetten verminderen hongergevoelens en versnellen je stofwisseling, wat snel gewicht verliezen bevordert
  • Door amandelen te eten kun je volgens onderzoek makkelijker en sneller afvallen
  • Olijfolie kan ontstekingen tegengaan, en is daarmee goed voor je hart
  • Zalm kan ongewenst buikvet verminderen
Snel en gezond afvallen

Afvalhacks

Afvallen, het is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Het allerbelangrijkste is dat jij een gezonde relatie met voeding hebt, op de juiste momenten weet te genieten en jezelf weet in te houden waar nodig. Luister naar jou lichaam en behandel deze als – jawel – ‘een tempel’. Je bent wat je eet zeggen ze wel eens gekscherend. Wat ben jij dan liever; een vette hamburger waar de gesmolten cheddar van afdruipt, of een sappige, zoete en zachte perzik?

Laat de alcohol voorlopig even links staan, trek je sportoutfit uit de kast. You can do it! Snel en gezond afvallen in 2 stappen.