Het is weer weekend, heerlijk om even niet te hoeven koken en in je favoriete restaurant een vorkje te prikken natuurlijk. Maar pas op! Voor je het weet is die rekening een heel stuk hoger dan je van te voren eigenlijk had bedacht. Restaurants hebben namelijk verschillende trucjes zodat jij extra veel geld uitgeeft!
Ze plaatsen de duurste gerechten bovenaan
Als het bovenste gerecht belachelijk duur is, dan valt de rest van de kaart ineens allemaal wel mee. Daarbij grijpen de gerechten die bovenaan staan vaak als eerste je aandacht. Of je dus nu voor het duurste eerste gerecht gaat, of voor de ‘goedkopere’ daaronder, je bent waarschijnlijk sowieso teveel aan het betalen voor wat je daadwerkelijk op tafel krijgt. Psychologisch spelletje.
Afronden!
De HEMA kennen we allemaal van de eenheidsprijzen en ook als je items bij de HEMA koopt zul je ze echt bij een andere winkel wel eens goedkoper kunnen vinden, maar die eenheidsprijzen werken gewoon! Dit is precies hetzelfde bij duurdere restaurants. Ze gebruiken afgeronde prijzen. Staat ook nog eens fancy en strak.
Sfeer
De sfeer die in een restaurant hangt is misschien wel alles bepalend. Denk hierbij aan de verlichting, muziek en aankleding. Wist je dat je zelfs meer geld uitgeeft als je klassieke muziek op de achtergrond hoort? Heeft iets te maken met een gevoel van exclusiviteit. Bizar toch?!
Scannen
We hebben met z’n alle een leespatroon ontwikkeld. We lezen teksten vaak in de desbetreffende F-vorm en zo dus ook de menukaart. De meest interessante gerechten staan dus in de eerste bovenste lijn (van die F), vervolgens in het midden nog en dan is eigenlijk de focus alweer weg… Onderaan staan dus vaak nog extraatjes of gerechtjes die ook lekker zijn, maar vaak wat goedkoper!
Totale omschrijving
Het is helemaal hip om tegenwoordig te laten weten waar het vlees vandaan komt, maar ook het bedje van sla en de doorgeslagen zure mayonaise. Daarbij staat ook vaak een korte omschrijving van hoe het product is klaar gemaakt: lekker chique. En daar betaal jij dan weer voor.
Weg met dat euroteken
Ooit wel eens opgelet dat bij die veel te dure toko er alleen maar getallen staan? Vaak ook nog eens afgerond en zonder eurotekens? Je schijnt zo minder besef te hebben van wat je allemaal aan het spenden bent! Werkt ook zo op festivals trouwens! Waarom denk je je daar met muntjes betaalt…
Credits: Iens.
Photocredits: Bigstockphoto.