Slim gebruik van je mobiele telefoon op reis: blijf verbonden zonder blut te raken

Of je nu een avontuurlijke wereldreiziger bent of een stedentripper, je mobiele telefoon is vaak een onmisbare metgezel op reis. Van het schieten van die insta-perfect kiekjes, tot het navigeren door onbekende straten. Hier zijn enkele slimme tips om optimaal gebruik te maken van je mobiele telefoon op reis, terwijl je de kosten onder controle houdt.

Internationale roaming: Zorg dat je voorbereid bent

We zouden het bijna vergeten, maar roamen in het buitenland is niet altijd zonder extra kosten. Toch kan internationale roaming je redder in nood zijn als je onderweg moet navigeren of in contact moet blijven met het thuisfront. Check voordat je vertrekt altijd even bij jouw mobiele provider welke tarieven er gelden voor internationaal bellen, sms’en en datagebruik. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je zal immers niet de eerste zijn die versteld staat van de telefoonrekening die op de deurmat valt na een heerlijke vakantie.

Lokale simkaarten: Go local

Als je regelmatig naar het buitenland reist of voor langere tijd in het het verre buitenland verblijft (bijvoorbeeld tijdens een rondreis door de Filipijnen), kan het voordelig zijn om een lokale simkaart aan te schaffen. Hiermee profiteer je van lokale tarieven voor bellen, sms’en en datagebruik, wat aanzienlijk goedkoper kan zijn dan internationale roamingkosten. Maak zodra je aankomt op bestemming even een stop bij een lokale shop, vaak al niet te missen op het vliegveld. Tegenwoordig behoort eSim (een digitale simkaart) ook tot de opties. Heb je in ieder geval geen gedoe met kaartjes die je kwijt kunt raken!

Download offline kaarten: Navigeer zonder internet

Een van de meest handige functies van moderne kaart-apps is de mogelijkheid om kaarten te downloaden voor offline gebruik. Hiermee kun je zelfs zonder internetverbinding navigeren, wat vooral handig is als je naar afgelegen gebieden reist of als je geen internationale roaming wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je de kaarten van je bestemming downloadt voordat je vertrekt, of in ieder geval op een plek waar je verbinding hebt via wifi.

Maak media offline beschikbaar: entertainment onderweg

Naast navigatie is je mobiele telefoon natuurlijk ook de perfecte bron van entertainment tijdens lange reizen. Maak voordat je vertrekt jouw favoriete films, muziek en e-books offline beschikbaar zodat je hier ook bij kan wanneer je geen internetverbinding hebt. Ideaal om jouw dataverbruik in te perken en van te voren eens goed te bedenken welke boeken je nog zou willen lezen. Kleine side note: vergeet niet om voldoende opslagruimte op jouw telefoon vrij te maken voordat je begint met downloaden. Zonde als tijdens jouw reis blijkt dat de downloads niet zijn gelukt.

Profiteer van Wifi netwerken

Last but not least: profiteer van de wifi netwerken die je tegenkomt op reis. Op veel bestemmingen over de hele wereld vind je openbare wifi-netwerken in hotels, restaurants, luchthavens en cafés. Deze kunnen handig zijn om je datagebruik te beperken en snel online te gaan. Echter, wees voorzichtig bij het verbinden met openbare wifi-netwerken, omdat ze kwetsbaar kunnen zijn voor hackers die proberen om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens. Gebruik indien mogelijk een VPN (Virtual Private Network) om je verbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Kies ook liever voor beveiligde wifi-netwerken met een wachtwoord en vermijd het uitvoeren van gevoelige transacties of het delen van gevoelige informatie via openbare wifi-netwerken. Verder bieden deze wifi-netwerken natuurlijk zeker uitkomst!

Genoeg mogelijkheden dus om je telefoon op reis slim te kunnen gebruiken zonder dat het in de papier loopt. Maar mocht je batterij dan toch eens leeg zijn en je dus even geen telefoon hebben, bedenk dan dat je zonder misschien nog meer in het hier en nu kunt genieten. Safe travels!