Shakshouka: comfortfood uit het midden-oosten

Wat de croissants is voor Frankrijk, is Shakshouka voor het Midden-Oosten. Tijdens mijn reis door Israël is deze maaltijd vaak de start van mijn dag geweest. Hoewel het gerecht oorspronkelijk een ontbijtgerecht is, wordt het ook tijdens lucht of als diner gegeten.

Shakshouka is een mix van de noord-Afrikaanse, Arabische en Israëlische keuken, traditioneel geserveerd in een gietijzeren pan of taijine. Veel culturen claimen het gerecht als hun nationaal gerecht en elke cultuur voegt verschillende ingrediënten toe. Het basisrecept is eigenlijk heel simpel, het zijn de kruiden die het bijzonder maken. Hieronder vind je het recept zoals het in Israël standaard wordt geserveerd.

Recept Shakshouka uit Israël

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 1 grote witte uit, in blokjes
  • 2 rode of gele paprika’s, in blokjes
  • 2 kloven knoflook, geperst
  • Bosje verse koriander
  • Bosje verse munt
  • Bosje verse peterselie
  • 1 tl paprika-poeder (liefst zoet)
  • 1/2 tl komijnzaadjes, geplet
  • 1 rode pepertje, in ringen
  • 6 rijpe trostomaten, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl suiker
  • 4 grote eieren

Shakshouka bereiden

Zorg dat je alle ingrediënten hebt gesneden en klaar hebt liggen. Doe wat olie in de pan. Zodra de olie heet is voeg je de ui, paprika’s, rode peper, knoflook, paprika-poeder, komijn, en wat van de verse kruiden toe. Laat dit goed opwarmen voor 10 minuten op middelhoog vuur, totdat de groenten zacht zijn.

Doe alle tomaten (uit blik en de tros) en de suiker bij de groenten en laat dit pruttelen voor zo’n 15 minuten, tot de saus lekker indikt. Roer regelmatig door en proef tussendoor goed, zodat je naar smaak nog kruiden of suiker kan toevoegen.

Nu mogen de eieren erbij! Maak 4 kleine kuiltjes in de tomatensaus en kraak in elk kuiltje een ei. Doe de deksel erop en laat het eiwit stollen. Het eigeel mag lekker zacht blijven.

Ben je tevreden over de eitjes? Haal de pan dan van het vuur en bestrooi het geheel met peper en de verse koriander, munt en peterselie

Tipje! Lekker met pita brood en zelfgemaakte hummus