Jullie gaan samenwonen, gefeliciteerd! Hartstikke spannend natuurlijk om jullie huishoudens samen te voegen en samen jullie plekje in te richten. Welke spullen gaan er weg? Wat gaat ermee? Een hoop om over na te denken. Om je een eind op weg te helpen hebben wij een checklist voor je opgesteld met praktische zaken die je moet regelen. Ook zaken waar je wellicht niet zelf aan gedacht hebt.
1. Adres wijzigen
Jullie gaan verhuizen! Of in ieder geval één van jullie.. Een verhuizing betekent een nieuw adres, iets waar niet alleen je familie en vrienden, maar ook verschillende instanties van op de hoogte moeten worden gesteld. Geef je verhuizing bijvoorbeeld tijdig door aan de gemeente. Dit kan persoonlijk, schriftelijk en soms zelfs digitaal gedaan worden bij de gemeente waar je gaat wonen. Je adres wordt hierna aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Vergeet naast de gemeente ook andere instanties niet op de hoogte te brengen van jouw adreswijziging. Denk hierbij aan je zorgverzekeraar, de belastingdienst, maar ook de NS, je sportschool en ga zo maar door.
2. Verzekeringen opzeggen of voortzetten
Woon jij op dit moment op jezelf? Vergeet dan niet om de belangrijkste woonverzekeringen op tijd stop te zetten. Denk hierbij aan je inboedelverzekering of opstalverzekering. Deze heb je niet meer nodig als je gaat samenwonen op een nieuw adres. Komt jouw partner bij jou inwonen? Vergeet dan niet om de verzekeringen uit te breiden en je partner erbij te laten zetten. Zo weet je zeker dat alle bewoners van jouw woning en hun spullen goed verzekerd zijn.
3. Zorgverzekering samenvoegen
Als je gaat samenwonen betekent dat ook dat er soms financiële voordelen ontstaan, zoals het kunnen meeverzekeren op de zorgverzekering van een van de partners. Dit is vooral interessant als een van jullie twee een collectiviteitsverzekering heeft met gunstige aanvullende verzekeringen. Je mag bij een collectiviteitsverzekering je partner altijd mee verzekeren waardoor jullie beiden kunnen genieten van het aantrekkelijke tarief en de aanvullende verzekeringen. Of de collectiviteitsverzekering van je partner echt de beste zorgverzekering voor jou is, hangt natuurlijk af van je zorgvraag. Verdiep je daarom goed in de collectiviteitsverzekering, welke zorg erin zit en wat jij nodig hebt.
4. Huurtoeslag
Krijg jij op dit moment huurtoeslag en komt je partner bij jou inwonen? Dan wordt jouw partner medehuurder en heeft dit direct invloed op jouw huurtoeslag. Er wordt vanaf dit moment niet meer alleen gekeken naar jouw inkomen, maar ook naar het inkomen van je partner. Geef daarom op tijd door dat er een extra persoon bij jou inwoont en vraag een herberekening van je huurtoeslag aan. Dit voorkomt later problemen. Maak ook direct vanaf het begin goede afspraken over het betalen van de (huur)kosten. Zo is het voor jullie beiden duidelijk waar jullie aan toe zijn. Ook als er minder huurtoeslag beschikbaar is.
5. Abonnementen stopzetten
Waar twee mensen gaan samenwonen, is de kans groot dat er veel dubbele abonnementen zijn. Zo hebben jullie bijvoorbeeld allebei een Netflix account of allebei een inboedelverzekering. Dit zijn kosten waar je direct op kunt besparen door een van de abonnementen stop te zetten. Dit scheelt maandelijks weer een behoorlijk bedrag. Blijft er meer over om leuke dingen van te doen!
6. Afspraken maken
Het is niet verplicht om afspraken vast te leggen als je gaat samenwonen, maar verstandig is het wel. Dit kan in de vorm van een samenlevingscontract, maar dat hoeft niet. Ga in ieder geval tijdig met elkaar om de tafel zitten om te bepalen hoe jullie financiële plaatje eruit gaat zien vanaf het moment dat jullie bij elkaar intrekken. Hoe gaan jullie de kosten verdelen? En voor welke kosten blijf je zelf verantwoordelijk? Door deze afspraken op papier te zetten, voorkom je gedoe in de toekomst als het misschien even wat minder gaat.