Rutte Sloe Gin, een botanisch meesterwerk

De Nederlandse botanische distilleerderij Rutte introduceert een nieuw lid aan hun assortiment van unieke gin’s en jenevers: de Rutte Sloe Gin. Gemaakt van de beste, zorgvuldig geselecteerde natuurlijke ingrediënten én met de door generaties verzamelde kennis, ademt deze Sloe Gin fruitige aroma’s. Met Rutte’s erfgoed als experts in het creëren en distilleren van de beste botanische spirits, is deze nieuwe, zorgvuldig geproduceerd gin een lust voor de smaakpapillen en ideaal voor in een wintercocktail. Het geheime ingrediënt: rijpe, smaakvolle sleedoornbessen van Nederlandse bodem.

Sloe Gin

Rutte Sloe Gin is een opkomende stijl van gin, gebaseerd op een oud recept van Rutte’s familie van distilleerders. Vroeg in de jaren ’70 creëerde voormalig ‘Master Distiller’ John Rutte zijn “Sleedoorn Likeur” met gin en verse sleedoornbessen, die hij zelf plukte in de Biesbosch. Dit recept is herontdekt en verfijnd om een  uitgebalanceerde Sloe Gin te produceren, met een volle smaak en een fruitige aroma.

Maar wat maakt Rutte Sloe Gin nou zo speciaal? Nou, technisch gezien is het met een alcoholpercentage van 30% een likeur en worden, zoals in de praktijk meestal gebeurd, de sleedoornbessen in gin geweekt. Waar Rutte een meester, of meesteres moet ik zeggen, in is, is de unieke wijze waarop zij de infusie met een destillaat combineren. Het gevolg hiervan is dat de fruitigheid van de gin wordt versterkt en krijgt deze door de pitten van de sleedoornbessen  een rijke noot van amandel. De Rutte Sloe Gin wordt vervolgens afgewerkt met een botanische infusie en een vleugje traditionele moutwijn voor een perfecte balans.

Rutte Sloe Gin

Master Distiller

Iedereen die dacht dat wereld van distillateurs een mannenwereld is, dan wil ik je even voorstellen aan Myriam Hendrickx. Myriam is Master Distiller bij Rutte en een échte powervrouw. Geïnspireerd door John Rutte’s recept, creëerde zij de Rutte Sloe Gin, die uit vier hoofdvloeistoffen bestaat. Myriam legt uit: “deze combinatie van gedestilleerd sleedoornbessen, een maceratie van sleedoornbessen, een infusie van unieke botanische ingrediënten én een vleugje moutwijn, heeft iets meer ambacht en zorg omarmen dan de gemiddelde Sloe Gin, die meestal alleen  een maceratie van sleedoornbessen zijn. De unieke touch die Rutte aan hun producten geeft, maakt de geur en smaak veel complexer en interessant voor de consument en de kritische barman(vrouw).”

Rutte Sloe Gin

Botanische ingrediënten

Naast de sleedoornbessen, krijgt Rutte Sloe Gin zijn speciale botanische tonen van jeneverbessen, koriander, orris wortel, laos, oranjebloesem, gentiaan en vanille. Het gebruik van de beste botanicals is essentieel en een integraal onderdeel van het erfgoed van Rutte. Oprichter Simon Rutte begon, bijna 150 jaar geleden, in Dordrecht met het mengen van Nederlandse ingrediënten en ongewone, geïmporteerde botanicals en specerijen. Simon Rutte, en alle Master Distillers na hem, zijn altijd trouw gebleven aan deze werkwijze en de passie voor experimenteren. Dit heeft geresulteerd in een reeks van unieke gin’s en jenevers die nog steeds hun oorsprong vinden in de traditionele recepten en processen.

Rutte Sloe Gin

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rutte