Rondreis Servië – ontdek een hidden gem

Voor mijn hubby en ik aan onze nieuwe jobs beginnen in september (we zijn verhuisd naar Zwitserland), willen we nog een weekje op vakantie. De grote vraag natuurlijk: “waar naartoe?”. Wij willen naar een plek die nog niet wordt overspoeld door toeristen. Een niet al te dure plek, waar veel te zien en te doen is. Onze reisbestemming? Servië! Binnen mijn internationale bedrijf kom ik bijna dagelijks in aanraking met mijn lieve collega’s uit dit land. Zij vertellen mij hoe mooi het er is en dus besluiten we onze koffers te pakken en te gaan. Een rondreis Servië, op zoek naar de hidden gems.

Rondreis Servië

Welcome to Servia

Wij komen op het vliegveld Nikola Tesla in Belgrade aan. Een goede binnenkomer voor onze rondreis Servië: het hele vliegveld ligt in verbouwing. We reizen met een backpack en een koffer (jij mag raden wie wat meeneemt ;-)). De backpack blijkt de betere keuze, want het regent door het dak van het vliegveld en de wielen van de koffer gaan niet zo lekker op de vloer met grote gaten van de verbouwing. Het is dan ook een labyrint en obstacle run om bij het kantoor van onze rental car company te komen. Deze is trouwens tijdelijk naast het vliegveld in een soort container-dorpje neergezet. Eenmaal in de auto rijden wij naar onze accommodatie en het wordt ons duidelijk dat rijden in Servië een avontuur op zich is. Goed opletten is dan ook a must; rijden kunnen ze er niet. Veilig aangekomen in ons appartment, droppen we onze spullen en gaan op pad om Belgrade de komende 3 dagen te ontdekken.

Belgrado, drukke chaos

Belgrade in a nutshell: heel druk en upcoming. Delen van de stad zijn onder constructie, andere delen vallen uit elkaar, en dan heb je de hele “Waterfront“, die door een rijke Sheikh gefinancierd werd om een internationale flair aan de stad mee te geven. Hippe cafeetjes zijn hier moeilijk te vinden, en toch hebben we er eentje bij ons om de hoek – Kafe Kozmeticar. Het voelt alsof we terug in de 70s zijn, maar ze hebben zelfs chiapudding, havermelk en American pankcakes op het menu staan. Ik bestel een cappuccino met havermelk, maar krijg toch koemelk. Helaas! Want 10 minuten later zit ik met vreselijke buikpijn op de bank. Een beetje flexibel moet je hier wel kunnen zijn qua eten en drinken, en extra opletten op wat je krijgt is een tip die ik je kan meegeven. Want A), Engels spreekt bijna niemand hier, dus speciale etenswensen worden vaak verkeerd begrepen, en B). wordt hier alles met vlees geserveerd. Mijn baconloze Eggs Benedict wordt dan ook gewoon uitgeserveerd met dikke plakken spek. Gelukkig houdt David wel van vlees.

Rondreis door Servië
Rondreis door Servië

Tara National Park & Fruška Gora

Na 3 dagen in de stad vertrekken we richting Tara mountain. Een groot national park met veel wandelpaden en meertjes. Twee dagen rust en wandelen in de natuur is precies wat wij nodig hebben om een beetje bij te komen van de drukte van de stad. Een aanrader is de wandeling naar het uitzichtpunt Banjska Stena – een makkelijke wandeling van zo’n 2 uur naar de top, om vervolgens van een mooie lunchbreak met een heerlijk uitzicht te kunnen genieten. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wandelpaden in Tara National Park. Geen zin om te wandelen? Huur een quad of dompel in het zwembad van je verblijf. Wij slapen bij Apartmani Terase in een prima appartement.

Rondreis door Servië

Wijnproeven

Na 2 nachtjes in “the wilderness” reizen we verder naar het dorpje Vrdnik in the Fruska Gora regio. Hier boeken we een wine tasting bij Vinarija Deuric, want Servische wijnen schijnen heerlijk te zijn. We proeven van maar liefst 6 wijnen: 3 witte en 3 rode, gevolgd door een kleine tour door de kelder. Heerlijk! Na deze tour, en de nodige ontnuchtering, is het tijd om verder te gaan. We stappen in de huurauto en rijden door naar Novi Sad, our favourite!

Rondreis door Servië
Rondreis door Servië

Novi Sad – onze favoriet!

Novi Sad, wat ben je mooi! In Novid Sad gaat alles wat langzamer en relaxter in vergelijking met Belgrade. Novi Sad is de tweede grootste stad in Servië, maar heeft net zo veel te bieden als Belgrade, if not more. De mensen zijn er net wat mooier gekleed, er zijn net wat meer chique restaurantjes en barretjes, en de stad zelf heeft veel mooie hoekjes en een Fortress on top of a hill. Een must-see wanneer je hier bent. Eén ding dat niet verandert is de communicatie. Het blijft een uitdaging om jezelf verstaanbaar te maken wanneer je geen Servisch spreekt. De bewoners van Novi Sad komen blijkbaar nog minder in aanraking met toerisme dan mensen in Belgrade. Met handen en voeten lukt het dan uiteindelijk toch om onze weg te vinden. Onze favoriete spots? Dit zijn het restaurant Terase naast de Clocktower en het barretje Gastro Katedra. Grote keuze van heel lekker servisch gerechtjes, een mooie uitzicht als je bij Terase zit, en een cool stad-vibe bij Katedra, die zelfs een vegetarian burger hebben.

Rondreis door Servië
Gastro Katedra

Main take-aways

Na twee weken rondrijden komt er dan toch een einde aan onze rondreis Servië. Het land is zeker één die je wilt ontdekken, wanneer je van de combinatie stad en natuur houdt. De mensen zijn er heel vriendelijk en zijn trots op hun land. Ben jij ook van plan om die kant op te gaan? Bereid je dan goed voor. Ik deel je mijn main take-aways die jouw Servië-trip nog mooier maken.

  • Draag altijd cash bij je. In veel plekken in Servië kun je nog niet met kaart betalen. Bovendien geven veel mensen er de voorkeur aan een betaling cash te ontvangen.
  • Als vegetariër of veganist zul je het zwaar krijgen in Servië. Je vindt er vrijwel geen vegetarische gerechten en wanneer je tegen mensen zegt dat je vegetarisch wilt eten, nemen ze meteen aan, dat je wel vis eet. Want ook dat is vegetarisch volgens de Serviërs. Serviër zijn dan ook gek op soepen, so-called pottages, deze krijg je bijna overal. Veganistische mensen moeten opletten, vaak zijn deze met koemelk gemaakt. Brood en kaas krijg je altijd, dat is een Servische specialiteit. Een aanrader is sowieso de typische servische salade, deze bestaat uit tomaatjes, komkommer en feta kaas. Ze hebben hier de lekkerste tomaatjes, een echt verschil met de smaakloze Nederlandse tomaten die wij kennen.
  • In Belgrade moet je zeker de app “CarGo” downloaden, het is net Uber maar dan voor Belgrade. In Novi Sad moet je helaas nog old-fashioned een taxi van de straat zwaaien of je hotel vragen om eentje te bestellen.
  • Een keer logeren zoals een “President”? Een nachtje in de Presidential suite in het hotel “Prezident” is een absolute aanrader. Pak een goede fles wijn en geniet van het mega grote bubbelbad dat midden in de kamer staat.