Het is weer vroeg donker. Ik vind het dan heerlijker om een avondje ouderwets gezellig met vrienden spelletjes te spelen. Alhoewel, ouderwets?! Eerder lazen we al in een blog van Noortje dat spelletjes hip zijn! Ik ben een fanatieke speler van strategische spellen, maar aangezien niet iedereen daar fan van is, heb ik ook de nodige party games in huis. Een van mijn nieuwste aanwinsten is Dixit, een geweldig spel waar je je creativiteit bij nodig zult hebben!
Dixit
Dixit is een spel voor 3 tot 12 spelers. Alle spelers hebben 6 kaarten in hun handen. Alle kaarten in het spel bevatten bizarre, mooie, fantasievolle illustraties. Om de beurt is 1 speler de verteller. De verteller verzint een omschrijving die past bij de kaart. Dit mag een zin, een woord, maar ook een geluid of lied zijn. De verteller legt zijn kaart blind op tafel. De andere spelers zoeken een kaart uit hun hand die ook past bij deze omschrijving. Deze kaarten worden ook blind op tafel gelegd. De kaarten worden geschud en open op tafel gelegd. Alle spelers (behalve de verteller) stemmen nu op de kaart waarvan ze denken dat deze van de verteller is. De verteller krijgt punten als mensen op zijn kaart hebben gestemd, maar niet als alle mensen op zijn kaart hebben gestemd. De omschrijving moet dus niet te vaag zijn, maar ook niet de duidelijk. En dit vraagt om een creatief brein!
Gegarandeerd plezier!
Dixit zorgt gegarandeerd voor een leuke avond! Het spel zorgt ervoor dat je steeds creatiever gaat nadenken om ervoor te zorgen dat je punten binnensleept. Als je niet de verteller bent, maar er wordt toch op je kaart gestemd, krijg je ook punten. Dit zorgt ervoor dat iedereen de hele tijd actief meedoet en alert is. Je bent constant aan het bedenken hoe je een kaart op een goede manier kunt omschrijven, maar probeert ook te raden hoe je vrienden iets zouden omschrijven. Je bent niet afhankelijk van een dobbelsteen. Terwijl je naar je kaarten staart, besef je dat jouw brein verantwoordelijk is voor die goede omschrijving. En terwijl je naar de kaarten op tafel en vervolgens naar de verteller staart, probeer je in zijn hoofd te kijken om te raden welke kaart past bij zijn omschrijving.
Dixit en uitbreidingen
Dixit heeft 84 kaarten voorzien van prachtig artwork. Doordat de tekeningen op de kaarten zo fantasievol zijn, is het niet erg om het spel vaak te spelen. Iedere keer verzin je weer iets anders, maar zie je ook weer andere dingen op de kaarten, of lijk je zelf kaarten te zien die je nog niet gezien had. Maar wanneer je toe bent aan een uitbreiding, dan is er genoeg keus. Naast Dixit Basisspel 1 en 2 (inclusief scorebord, stemkaarten en pionnen) zijn er ook 4 uitbreidingen. Ieder spel bevat 84 nieuwe kaarten. Genoeg dus voor uren speelplezier!