Review Cuisinart ijsmachine & recept voor Salted Butter Caramel ijs

IJs, wij zijn er dol op! Toen wij de vraag kregen om de nieuwe professionele Cuisinart Ice Cream & Gelato Machine te testen konden wij dan ook geen nee zeggen. Met onze (amateur) chefkok Arjan doken wij de keuken in om het Salted Butter Caramel ijs van die andere famous chefkok David Lebovitz te maken. We verklappen alvast: alsof er een engeltje op je tong piest.. dus lees snel verder!

Een professionele ijsmachine

De Cuisinart Ice Cream & Gelato Professional is een volautomatische en gebruiksvriendelijke machine die eenvoudig een heerlijke bak ijs op tafel zet. Van sorbet tot gelato, in slechts 40 minuten maak je maar liefst 1,5 (!) liter van dit heerlijke spul. De machine heeft één compartiment, wat betekent dat je één smaak tegelijk kunt maken. Verder heeft de Cuisinart ijsmachine een professionele compressor: de kom hoeft vooraf dan ook niet ingevroren te worden zoals bij veel andere ijsmachines het geval is. Ideaal dus! De machine wordt geleverd met 2 robuuste mengpeddels: een peddel die tijdens het mixen meer lucht opneemt om het ijs een lichtere textuur te geven en een peddel die perfect is voor Italiaans ijs en sorbet. Ohja en zowel de deksel, de mengpeddels en de kom zijn vaatwasmachinebestendig. Wel zo makkelijk.

Salted Butter Caramel ijs

Met zo’n machine is het natuurlijk de uitdaging om het ijs van een echte ijsmeester na te maken! En laat chefkok David Lebovitz nu zo vriendelijk zijn dat hij zijn recepten op zijn website deelt! We gingen aan de slag met het recept voor Salted Butter Caramel ijs. Wat heb je nodig? Je leest het hieronder.

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 240 ml slagroom, opgewarmd
  • 250 g suiker
  • 60 g gezouten boter in blokjes
  • 0,5 tl zeezout
  • 5 grote eidooiers
  • 3/4 theelepel vanille-extract

Bereiding

We hebben de bereiding van chef David Lebovitz ietwat vrijer geinterpreteerd. Gewoonweg om dat ‘dat ijsbad nogal een gedoe is’. Wil je zijn instructies precies volgen, check dan het recept op zijn website.

  • Maak van 250 gram suiker karamel door de suiker in een gelijkmatige laag in een middelgrote zwarte steelpan te verhitten tot deze smelt.
  • Zodra de suiker is gesmolten voeg je de boter en het zout toe, net als de opgewarmde room. Hierdoor lost de karamel namelijk makkelijker op.
  • Voeg ook de 250 ml melk toe en roer het geheel goed door.
  • Klop de eierdooiers lichtjes los en voeg het warme mengsel dat je zojuist hebt gemaakt toe.
  • Verwarm het hele mengsel op laagvuur tot het dik wordt.
  • Ready?
  • Voeg de resterende 250 ml melk toe met het vanille extract en roer het geheel goed door.
  • Tijd om de ijsmachine in te zetten! Giet het mengsel in tenminste 40 minuten in de ijsmachine draaien.
  • Klaar? Leg het ijs dan nog even in de vriezer als je een echt hard bolletje ijs wilt eten. Kun je niet wachten? Dan is een zachter bolletje ijs direct gereed om van te smullen!
cuisinart
Voila, Salted Butter Caramel ijs

Beoordeling

Allereerst: het ijs was natuurlijk om te smullen! Wat een heerlijk recept (vind hier nóg zo’n topper van een ijsrecept). Maar hoe heeft de Cuisinart Ice Cream & Gelato machine het ervan afgebracht? De machine doet wat hij belooft en maakt in een handomdraai een heerlijk ijsje. Wat ook echt handig is, is dat je het emmertje waarin het ijs gemaakt wordt er zo uit kan tillen en in de vriezer kan zetten. Geen gedoe meer met het naar een andere bak over moeten scheppen! Moeten we dan toch een kanttekening plaatsen, dan is het dat de machine nogal een gevaarte is en in een klein keukentje niet echt makkelijk op te bergen is. Ohja, en de machine maakt natuurlijk aardig wat geluid. Maar hé, je moet er wat voor over hebben toch? Wij draaien de komende tijd nog heel wat ijsjes in elkaar!