Restaurant Review: Meliefste in Wolphaartsdijk

Elk jaar hetzelfde liedje. Twee maanden voor de verjaardag van mijn vriend: stress om een cadeau te vinden, voor iemand die alles al heeft. Gelukkig kregen wij beide het lumineuze idee om elkaar géén cadeaus meer te geven, maar elk jaar elkaar als verrassing mee te nemen naar een nieuw restaurant. Dat mag van Utrecht tot Tokio zijn en van sterrentent tot toko. Dit jaar belandde we bij Meliefste in Wolphaartsdijk – of all places

Wolphaartsdijk of all places

Wolphaartsdijk ligt aan het Veerse meer in Zeeland en is onderdeel van de gemeente Goes. Prachtige natuur en het strand dichtbij. De nummer 1 bezienswaardigheid volgens Zoover is het watersnoodmuseum. Dit schetst een beetje het beeld van het toerisme gehalte op deze plek. Wij sliepen in D’ouwe pastorie in het midden van het centrum, tegenover de ‘Alledag’ supermarkt die blijkbaar niet alledag open is… D’ouwe pastorie is een B&B zoals een B&B hoort te zijn: huiselijk gevoel, karakteristieke kamers en s’ochtends ontbijt met de andere gasten aan één tafel. Wij sliepen in de kamer van de dominee, waar de badkamer bijna groter was dan de slaapkamer.

Restaurant Meliefste

Meliefste, het restaurant dat ik koos, ligt in deze Zeelandse uithoek en is een nieuwkomer in de top 200 van Europa. Meliefste is gelegen aan de jachthaven van Wolphaartsdijk, met uitzicht over het Veerse meer. Het restaurant is vernoemd naar de chef: Thijs Meliefste (beste achternaam ever, maar dat terzijde). Thijs heeft jarenlange ervaring opgedaan bij de beste restaurants van Europa. In het sterrenrestaurant ‘Het Gebaar’ van chef Roger van Damme, in Antwerpen (aanrader!), heeft hij zijn Belgische vrouw Anuschka ontmoet. Belgie & Nederland dat moet een topcombi zijn, al zeg ik het zelf ;). Anuschka is dan ook the perfect host van dit top restaurant.

Het interieur is sfeervol met een luxe uitstraling en een goede akoestiek. De keuken is bijna volledig achter glas, waardoor je de kookkunsten live kunt volgen. De bediening is professioneel, maar humoristisch en zeer gastvrij. Wij gingen voor het 8 gangen menu. Je komt tenslotte niet elke dag in Wolphaartsdijk. Het menu heet reflectie van de natuur 2018 en is een afspiegeling van de Zeeuwse omgeving en de seizoenen.

Ik ga niet alle gangen toelichten, want ik wil nog een beetje aan de verbeelding over laten, maar prepare to be amazed! Het eerste hapje was meteen een goede binnenkomer. Een bord vol mysterie. De gecamoufleerde vierkantjes zijn gemaakt van gebrand brood en oude kaas met piccalilly, in een bord van houtskool. Over een element of surprise gesproken!

Het hapjesfestijn bleef doorgaan en we kwamen van de ene verrassing: bevroren geschaafd hertenhart, in de andere: een donut van ansjovis.

Van 6 ‘hapjes’ naar 8 gangen

Na 6 ‘hapjes’ was het tijd voor de eerste van de 8 gangen: een coquille en granny smith.. De smaken waren zo intens fris dat je wenste nog 7 van deze bordjes te krijgen.

De volgende gangen bleven ons verbazen. Pure ingrediënten, waarbij elk ingrediënt een toevoeging was aan het gerecht. Van wijting en gebrande langoestine tot paling en eendenfilet.

Mijn persoonlijke favoriet pakt niet zo goed op de foto, dus je zal mij op mijn woord moeten geloven: krab, gebakken eendenlever en gefermenteerde wortel. Heaven.

Time for desserts

Als zoetekauw keek ik vol verwachting uit naar het dessert, tot het bordje werd voorgeschoteld: ijs van aardpeer… Van een bruin knolletje romig ijs maken leek mij best een uitdaging. Met gepaste argwaan begon ik aan deze gang, die verrassend goed uitpakte. Een symfonie van smaken! Ik proefde van alles: koffie, hazelnoot, aardpeer en zelfs karnemelk.

Het tweede dessert overtrof helemaal de verwachtingen. Neem een intense pure smaak cacao, met zoete rode vruchten en een heerlijk Vermout, die uiteraard perfect bij dit gerecht past.

Dan denk je dat je klaar bent. Bestel je koffie, maar staan de volgende foodgasmes al op je t wachten! Van huisgemaakte Madeleines en gevulde bokkenootjes, tot oliebollen en de meest veredelde chocoladezoenen ever!

Meliefste in het kort

Meliefste was één van de beste eetervaringen die ik ooit in Nederland heb gehad. Een sterwaardig diner dat voor ons zelfs Interscaldes (één van de beste restaurants van Nederland) overtrof.
De passie en liefde voor eten spatten van de gerechten af. De aangepaste wijnen zijn heerlijk en elke keer weer een perfecte match met het gerecht. En niet onbelangrijk: ook de prijs-kwaliteit verhouding was helemaal goed. Voor 300 euro kregen wij champagne (hoe kan het ook anders), een 8 gangen menu, aangepaste wijnen, tafelwater en koffie.

Mijn boodschap is simpel: ga snel naar Meliefste voor ze een ster krijgen en Wolphaartsdijk overspoeld zal worden door hipsters!

Elke bij Meliefste