Recept : zelfgemaakte Granola

Ontbijten zal nooit mijn hobby worden… als ik net wakker ben verlang ik meer naar 2x douchen als ontbijten en daarom heb ik vaak haast. Sinds een tijdje ontbijt ik met granola met magere kwark, super lekker! Omdat het niet heel moeilijk is om zelf te maken besloot ik het van de week eens te proberen. Het is trouwens ook veel gezonder om het zelf te maken in plaats van de variant uit de supermarkt, omdat deze meer suikers bevat. Ik eet mijn granola met een bak yoghurt of magere kwark en dit vult erg goed!

Zelfgemaakte Granola

Granola is een mix van haver, noten en zaden die je even roostert in de oven. That’s all! Je kunt er zelf je eigen variaties van maken en dat maakt het zo leuk. Let bij het maken van granola op de kleur, deze dient bruinig te zijn als je hem uit de oven haalt (als dit bij jou niet zo is, doe de bak dan even terug in de oven).

Granola by Jor

Recept voor Granola

Omdat het nog lekkerder is als je het zelf maakt hierbij het recept voor zelfgemaakte granola:

– Neem als basis (onbewerkte) havermoutvlokken van ongeveer 150 gram.
– Voeg je favoriete noten toe bijvoorbeeld : pecannoten, amandelen, pistachenoten, ook ongeveer 150 gram.
– Voeg dan je lievelings zaden of pitten toe, zoals chiazaad of zonnebloempitten. Ongeveer 60 gram.
– Fan van kokos? Voeg dan nog 50 gram kokosvlokken toe.
– Voor de zoete smaak kun je er honing of ahornsiroop in doen. Ongeveer 4 flinke eetlepels.
– Om het een beetje vettig te maken kun je er kokosolie bij doen. Ca.3 eetlepels.
– Last but not least nog wat kruiden. Denk aan ceylon kaneel, cacaonibs, vanille poeder (ongezoet) of bijvoorbeeld gember. Hoeveel toe te voegen is lastig aan te geven. Ik strooi meestal flink met de kaneel en cacaonibs maar voeg van de rest minder toe.

Als je klaar bent met het verzamelen van je ingrediënten meng je alles bij elkaar goed door in een bak. Daarna schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je de bak 15 tot 25 minuten in de oven op 160 graden. Slim is wel om het tussendoor (de helft van de tijd) goed door te scheppen, zodat alles dezelfde manier van roosteren heeft en om in de buurt van je oven te blijven ;). Laat je granola goed afkoelen en schep er goed doorheen zodat je geen grote klonten massa krijgt.

Granola by Jor

Na het afkoelen kun je er naar smaak gedroogd fruit aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan veenbessen, cranberries, rozijnen of moerbeien (bevatten veel vitamine C). Let wel goed op dat je voor een versie kiest zonder toegevoegde suikers. Als je allergisch bent voor noten kun je er ook extra veel gedroogd fruit in doen in plaats van noten.

Pak je granola pot (dit kan een weckpot zijn) en schep de granola hierin. Je kunt het ongeveer 3 tot 6 maanden op een donkere (niet gekoelde) plek bewaren.

Enjoy your breakfast!