Recept: Spaanse empanadas met tonijn!

Okay toegegeven…..ik heb een heel groot zwak voor de Italiaanse keuken! Mede door mijn studie in Milaan en de vakanties in Iseo elk jaar (zo’n 15 jaar achter elkaar!!), maar zeker ook gewoon door zijn eenvoud in fantastische smaken. Maar……ik moet heel eerlijk zeggen: de Spaans/ Zuid Amerikaanse keuken is hard op weg naar een goede 2e plek. Zeker door de vele vakanties de afgelopen jaren naar Zuid Amerika en city tripjes in Spanje ben ik een fervent tapa’s liefhebber geworden. Want zeg nou zelf, FiloSofia was soooo right afgelopen week in haar column; shared dining is toch perfect voor de keuzestress de laatste tijd?!

En 1 van mijn favoriete tapa’s gerechtjes ga ik met je delen vandaag. Empanadas de atun, of te wel, Spaanse deeghapjes met dit keer een vulling van tonijn, ei, olijven en tomaatjes. De variaties op de vulling zijn eindeloos en ik ga je de komende tijd dan ook nog wat tips en receptjes hiervoor geven, maar nu is de tonijn variant aan de beurt 🙂

Ingrediënten

Voor 10 empanadas heb je het volgende nodig:

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg of 1 pakje deeg voor hartige taart (ik had het geluk nog 1 pakje Spaans empanadas deeg te hebben, maar met de andere 2 varianten gaat het ook prima)
  • 1 blikje tonijn op olijfolie
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (geraspt)
  • 1 rode puntpaprika (fijngesneden)
  • 1 pakje tomaten fritto (of gewoon 8 fijngesneden verse tomaten)
  • 2 gekookte eieren (fijngesneden)
  • flink handje olijven (fijngesneden)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maken we de empanadas?

Verhit de oven voor op 200 graden. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en puntpaprika. Laat dit zo’n 10 minuutjes smoren tot het allemaal zacht wordt. Doe de tomaten fritto erbij en laat weer zo’n 10 minuutjes zachtjes smoren (of tot de verse tomaten helemaal fijn zijn). Laat dit even afkoelen.

Doe in de tussentijd in een kom de tonijn, de fijngesneden eieren en olijven en voeg hier het tomatenmengsel aan toe als dit enigszins is afgekoeld. Leg op een bakplaat de bladerdeeg velletjes of de hartige taart velletjes en schep hier een lepel van het tonijnmengsel op. Vouw ze om en duuw ze met een vork dicht (zo heb je gelijk een mooi patroontje erop ;-)) Schrik niet als het deeg soms scheurt of dat er wat vulling naar buiten komt…….geloof me…..dat krijg je nooit helemaal netjes! Haha.

Bestrijk ze met wat olijfolie en bak ze vervolgens af in 15 tot 20 minuutjes. Heerlijk als avondeten, tapa’s of als hapje op een feestje!

Buon provecho!!