Recept: romige citroenmousse

Het was al een tijdje geleden dat ik een nieuw recept uit had geprobeerd en ik vond het wel weer eens tijd om iets lekkers te maken. Daarom haalde ik mijn stapel met uitgescheurde recepten tevoorschijn en begon te bladeren. Ik wilde graag een toetje maken met een frisse smaak. Mijn oog viel uiteindelijk op een romige citroenmousse.

De citroenmousse is – volgens het recept – geschikt voor 6 personen. Maar daarbij wil ik de kanttekening maken dat er niet heel veel moeite voor nodig is om met 3 mensen het eindresultaat naar binnen te schuiven. Dus verwacht je toetjesliefhebbers, overweeg dan gerust om wat extra te maken 😉

Ingrediënten voor de romige citroenmousse

De romige citroenmousse bestaat uit een mousse en een saus plus garnering. Daarvoor heb je de onderstaande ingrediënten nodig:

Voor de mousse

  • 400 gram zure room
  • 250 milliliter slagroom
  • 80 gram poedersuiker
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 1 citroen (ik had 2 citroenen, maar uiteindelijk genoeg aan 1 stuk)

Voor de saus plus garnering

  • 300 gram diepvriesaardbeien
  • 50 gram suiker
  • 40 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap

De romige citroenmousse maken

Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Was de citroen en rasp zo’n driekwart van de schil. Snijd het resterende kwart van de schil in dunne reepjes en leg deze reepjes opzij. Pers vijf eetlepels citroensap uit. Meng de zure room, de poedersuiker en de citroenrasp met een garde.

Verwarm het citroensap, druk de gelatine een beetje uit en los dit op laag vuur op in het citroensap. Roer een beetje van het mengsel van de zure room door de gelatine. Giet dit vervolgens bij de overige zure room en blijf roeren totdat er een crème ontstaat. Laat de crème afkoelen.

Sla de slagroom stijf als de crème vast begint te worden. Spatel de slagroom door de crème en zet dit minstens drie uur in de koelkast.

Laat de aardbeien ontdooien op kamertemperatuur. Breng de suiker aan de kook met 150 milliliter water en doe hier de reepjes citroenschil in. Laat dit op middelhoog vuur zo’n acht minuten koken tot je een siroop krijgt. Neem de siroop van het vuur en laat het afkoelen.

Pureer de ontdooide aardbeien met de poedersuiker. Neem een warme lepel en schep bolletjes uit de mouse. Leg de bolletjes op een bord. Garneer de bolletjes met de citroenreepjes. Schenk wat aardbeiensaus rondom de romige citroenmousse.