Pompoensoep is voor mij een echte wintersoep! Elke winter heb ik een pompoensoep-fase, wat betekent dat ik al twee weken achterelkaar pompoensoep voorschotel. Als avondeten én lunch voor de volgende dag. Vandaag deel ik mijn recept van pompoensoep met zoete aardappel, wortel en krokant gebakken spekjes. Een recept dat per toeval ontstond en verrassend goed uitpakte.
Ik had nog een zoete aardappel en een aantal wortels liggen en aangezien deze groenten samen met pompoen tot de categorie oranje groenten behoren, bedacht ik dat het samen vast lekker zou smaken in mijn pompoensoep. Goed bedacht kan ik je vertellen.
Ingrediënten – 4 personen pompoensoep:
- 1 ui
- 1 grote teen knoflook
- 1 flespompoen
- 1 grote zoete aardappel
- 3 wortels
- 250 gr. spekreepjes
- 1 groente bouillon blokje
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl paprikapoeder
- (olijf)olie
- zout en peper naar smaak
Recept pompoensoep met spekjes
Begin met het snijden van alle groenten: pompoen, wortel en zoete aardappel. Dan is het meeste werk als eerste gedaan. Snijd ook de ui en knoflook in stukjes.
Zet een pan met een scheut olijfolie op het vuur en bak de ui en knoflook op middelhoog vuur aan. Voeg vervolgens alle groenten toe en bak dit ca. 5 min mee. Voeg vervolgens water, totdat de groente net onder water staan, en een groente bouillon blokje toe. Wanneer je kokend water toevoegt aan de groenten is je soep sneller klaar (tipje). Laat de soep 15 minuten koken, totdat alle groenten zacht zijn.
Bak in de tussentijd de spekjes krokant. Doe dit in een pan zonder olie of boter. Laat de spekjes vervolgens ‘uitlekken’ op keukenpapier.
Zijn de groenten zacht, dan is het tijd voor de staafmixer. Haal de pan van het vuur en pureer je mengsel tot een mooie egale soep. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat extra water toe. Maak de soep af met de kruiden, peper en zout toe. Even roeren en klaar is je soep!
Serveer je pompoensoep met de krokant gebakken spekjes op de soep gestrooid. Enjoy!