Recept: plaattaart met champignons en bacon

Met enige regelmaat maak ik een gerecht klaar in de oven. Na een kwartier à twintig minuten voorbereidend werk schuif je het geheel de oven in en dan kun je op je gemak nog een aflevering van je favoriete serie kijken op Netflix. Vervolgens is het eten klaar en kun je aan tafel: ideaal 🙂 Afgelopen weekend kwam er een nieuw gerecht op tafel bij mij: een plaattaart met champignons en bacon. Vrij eenvoudig te maken en hartstikke lekker.

Ingrediënten voor de plaattaart

Ga je de plaattaart met champignons en bacon maken, dan heb je een bakplaat nodig van 30 x 30 centimeter. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Daarnaast moet je ook de volgende ingrediënten in huis halen.

  • 375 gram champignons, in kwarten
  • 150 gram bacon, in reepjes
  • 125 gram crème fraîche
  • 100 gram geraspte kaas
  • 10 gram peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 sjalotten, in ringen
  • 2 eieren
  • 1 pakje bladerdeeg

De plaattaart maken

Verwarm de oven voor op 200ºC. Verhit de olijfolie een koekenpan en bak hierin de champignons en de sjalotten op een hoge stand bruin. Voeg op het laatste de bacon toe en laat een aantal minuten meebakken. Strooi de peterselie over de champignons, sjalotten en bacon. Haal de pan van het vuur.

Roer de crème fraîche, de eieren en de geraspte kaas door elkaar. Leg de plakjes deeg in 3 x 3 plakjes op een bakplaat en maak rondom met het resterende plakje een opstaande rand. Bestrijk het deeg met een dikke laag van het crème fraîche mengsel. Verdeel daar het champignonmengsel over.

Bak de plaattaart in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Snijd in een aantal stukken en serveer met een frisse salade. Ik serveerde naast de plaattaart een gemengde salade met gele paprika, feta, gekookte eieren, croutons en een honing-appel dressing. Uiteraard kun je kiezen voor elke salade die je lekker vindt 😀