Recept: Overheerlijke zomer pasta met serranoham!

De zomer is in volle gang! En dan willen we niet urenlang in die warme keuken doorbrengen, maar gewoon het liefst in je tuin gaan zitten met een snelle, makkelijke maaltijd. Liefst natuurlijk wel super vers, lekker en bij voorkeur ook nog gezond! Nou…..dan gaan we je blij maken met dit leuke overheerlijke zomer pasta recept met serranoham. Gezond, makkelijk én snel klaar. Het meeste tijd gaat zitten in het koken van het water voor de pasta, want in de tussentijd dat het water en vervolgens de pasta kookt, kun je alles snijden en in een grote schaal gooien. Wat wil je nog meer?!

Variëren

Het mooie van pasta recepten vind ik dat je er eindeloos mee kan variëren. Ik begon dit recept namelijk ooit als een soort ‘Caprese’ pasta. Dat wil zeggen: alleen met wat mozzarella, tomaten, basilicum, goede olijfolie en peper en zout. Maar door de jaren heen, ben ik ermee gaan experimenteren, ingrediënten die ik lekker vond toe gaan voegen en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in mijn ‘signature’ pasta die al veel vriendinnen kennen en regelmatig om vragen bij een etentje. Mocht je dus bepaalde dingen weg willen laten, omdat je die niet lekker vindt, be my guest. Denk je dat het lekker is om iets toe te voegen……laat het me vooral weten zodat ik het ook kan proeven 🙂

Boodschappenlijstje

Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

130 gram pasta (ik vind voor dit recept spaghetti of liguini het lekkerst)

Een bakje cherrytomaatjes

1 grote bol mozzarella

Klein handje pijnboompitjes

Een handje fijn gesneden basilicum

Een half ons fijn gesneden serranoham (als je liever parmaham hebt, geen probleem)

3 Teentjes knoflook

Flinke scheut olijfolie

Vers gemalen 4 seizoenen peper en zeezout

Wat Pecorino (of Parmezaan) om erover heen te raspen

Bereidingswijze

Je zet een pan water op het vuur met een beetje olijfolie en wat zout erin. In een grote koekenpan/ hapjespan verwarm je vervolgens een flinke scheut olijfolie (genoeg om als ‘dressing/ saus’ voor je pasta te dienen) en hierin fruit je de 3 teentjes geraspte knoflook. Zo gauw de knoflook een beetje geel/ lichtbruin wordt, haal je hem met een vork of lepel uit de pan, zet je het vuur uit en doe je hier de gehalveerde cherry tomaatjes in. Dit hussel je een keer om zodat alle tomaatjes onder de olie zitten en dit laat je gewoon op het vuur staan (let op: dus met het vuur uit). Belangrijk is namelijk dat de tomaatjes niet helemaal verwarmd worden en uit elkaar gaan vallen.

Je snijdt de mozzarella, serranoham en basilicum fijn en doet dit allemaal in een schaal samen met de pijnboompitjes. Als je het lekker vindt, kun je ook nog wat vergesneden pecorino of parmezaan toevoegen. Als de pasta heeft gekookt en hij is al dente (beetgaar) dan doe je hem in de schaal erbij, samen met de tomaatjes in de knoflookolie. Hussel dit goed door en voeg naar smaak vers gemalen 4 seizoenen peper en zeezout toe. Maak dit af door er wat pecorino en parmezaan over te raspen…….e buon appetito!!

En voor de Italianen onder ons 😉 je eet hem inderdaad alleen met een vork! Een lepel of mes kán gewoonweg écht niet als je pasta eet! Hihi