Recept Ottolenghi: geblakerde tomaten, uien en paprika met feta en pijnboompitten met harissa

Vandaag deel ik weer een heerlijk recept, want wat een feestje is het nieuwe boek OTK (Ottolenghi Test Kitchen)! Dit kookboek staat helemaal in het teken van alles ‘wat je nog in je kastje hebt staan’. Je kunt per ingrediënt bekijken welke recepten daarmee gemaakt kunnen worden. I-DE-AAL. Ik kies vanavond voor de geblakerde tomaten, uien en paprika met feta en pijnboompitten met harissa. Kook je mee?

Ottolenghi

Dit gerecht houdt het midden tussen een saus en een dip, erg lekker om zo op zich te eten, maar ook heerlijk om over pasta, rijst of gepofte aardappels te serveren.” Ik kies voor spaghetti en kan niet wachten tot het klaar is!

Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 75 ml extra vierge olijfolie (wij tippen voor dit gerecht de Señorios de Relleu Intense)
  • 4 rode uien, elk ervan in 8 parten (480 gram)
  • 2 groene jalapeñopepers, steeltjes verwijderd, vruchtvlees in stukjes van 3-4 cm
  • 2 rode paprika’s, steel en zaadlijsten verwijderd, vruchtvlees in stukjes van 3-4 cm
  • 1 bol knoflook, in het vlies, overdwars gehalveerd
  • 1 ½ kg romatomaten, ontveld en grofgehakt
  • 20 gram verse koriander, grofgesneden, plus 1 eetlepel extra gesneden koriander voor erbij
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 120 gram cherrytomaatjes, heel gelaten
  • 120 gram Griekse feta, in flinke stukken verkruimeld
  • 25 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel rozenharissa
  • Zout

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 240 graden (of tot de hoogste ovenstand).
  2. Doe 2 eetlepels olie met de uien, jalapeñopepers, paprika’s en knoflook in een grote braadslee van circa 34 x 26 cm en roer alles goed door elkaar. Rooster de groenten 25 minuten in de oven en roer twee of drie keer tot ze gaar en licht geblakerd zijn.
  3. Haal de halve bollen knoflook uit de braadslee en verwijder met een mesje de vliesjes, doe de tenen weer terug bij de groenten. Voeg de romatomaten, verse koriander, korianderzaad en 1 ¾ theelepel zout toe en prak alles met de bolle kant van een grote lepel, breek de knoflook en chilipepers enigszins in stukjes. Zet de braadslee weer 30-35 minuten in de oven en roer twee of driemaal of tot de tomaten uiteengevallen zijn en het mengsel is ingedikt.
  4. Haal de braadslee uit de oven en zet de oven op de hoogste grillstand. Verdeel de cherrytomaatjes en de feta over de groenten en besprenkel ze met 1 eetlepel olie. Grill alles 10 minuten of tot de feta en de tomaatjes licht gekleurd zijn.
  5. Zet intussen een kleine koekenpan met de overgebleven 2 eetlepels olie op halfhoog vuur tot hoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze goudbruin, schud de pan gedurende 3 minuten om. Roer de harissa door de pitten en haal de pan van het vuur.
  6. Schep voor het serveren de pijnboompitten met harissa over het gerecht en bestrooi met de extra koriander.
  7. Kook de spaghetti en..

BUEN PROVECHO