Recept koolhydraatarme soep: frisse ijsbergslasoep met gerookte zalm

Oké, eerlijk. Toen ik tegen dit recept aanliep stond ik niet direct te springen. Ijsbergslasoep… ik sla over! Maar omdat mijn heupen zo’n heerlijke ontmoetingsplek zijn voor koolhydraat-dikmakers, probeer ik met enige regelmaat koolhydraatarm te eten.  Ondertussen kwam ik erachter dat die irritante koolhydraten werkelijk in enorm veel voedingsmiddelen zitten (tomaat 2.9/00, banaan 23/00, wortels 10/00… Hoe dan?!) 

Dus eigenlijk moet ik mijn eetpatroon (tussen de kaas en wijn door) anders verwoorden; ik probeer regelmatig brood, pasta, rijst en aardappelen te vervangen door een ‘gezond’ alternatief. Om in het weekend met een pizza op de bank te ploffen, zo eerlijk ben ik dan ook weer. Maar hé, alle beetjes helpen! Dus wanneer ik een nieuw slankie recept zie (lees: pizzacredits!) moet ik dat toch even uitproberen. Mijn brein en smaakpapillen dachten “nahhh….”, mijn door koolhydraat gesponsorde heupen: “doen, doen, doen!” Eindstand: let’s give it a try!

 

Frisse Ijsbergslasoep

Eerlijk is eerlijk, ik vond het verrassend goed smaken. De ijsbergsla geeft de soep een knapperige bite en de lente uitjes geven het samen met de zalm een pittige smaak.
Bijkomend voordeel; ik ontdekte de volgende dag bij toeval dat de soep koud ook prima te doen is. Lekker voor op de warme zomerdagen! Waar een beetje haast al niet goed voor is.

 

Ingrediënten IJsbergslasoep:

Voor 1 pan soep – 4 personen

 • 1 krop ijsbergsla  
 • 2 sjalotten
 • 1 teen knoflook
 • olie
 • 2 el bloem
 • 1 tl kerriepoeder
 • 100 ml melk
 • 2 blokjes kippenbouillon (of 1 blokje, afhankelijk van het merk. Neem de juiste verhouding voor 1 liter bouillon!) 
 • 1 liter water
 • 4 el crème fraîche
 • 2 lente-uien
  100 gram gerookte zalm

Recept frisse sla-soep met gerookte zalm

Maak van de kippenbouillonblokjes samen met 1 liter water een bouillon. Wanneer dit staat te pruttelen snijd je ondertussen de ijsbergsla in reepjes.
Pel de sjalotjes en snipper fijn. Pel ook het teentje knoflook en hak deze fijn. Verhit olie in een pan en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook aan. Voeg de ijsbergsla toe en laat 5 min. zachtjes smoren. Roer de bloem en de kerrie erdoor en voeg al roerend de melk toe. Laat het geheel nog 10 minuten doorkoken. Voeg de kippenbouillon toe, pureer de soep met een staafmixer en voeg de crème-fraîche toe. Schenk de soep in diepe borden en garneer met reepjes gerookte zalm en dungesneden lente-ui.

O, een handige tip: je kunt natuurlijk ook gewoon een grote zak gesneden ijsbergsla kopen. Dit voorkomt dat het aanrechtblad eruit gaat zien als de voederplaats van de plaatselijke kinderboerderij! Werkelijk waar overal kwam ik stukjes sla tegen… Ben ik nou echt de enige die een krop sla niet normaal kan snijden?

ijsbergslasoep_vierkant