Recept: Kaassoufflés 2.0

In voor iets nieuws? Met dit receptje zul je versteld staan wat voor soorten kaassoufflés er nog meer zijn.
Al van jongs af aan is kaassoufflés een geliefd recept bij ons binnen in de familie. Wanneer ik dit tegen mensen vertel dan denken ze gelijk aan de snack; ‘kaassoufflees. Ja ook deze is erg lekker maar kan zeker niet tippen aan deze geweldige ovenschotel. Kaassoufflés is een luchtige ovenschotel die je voor allerlei gelegenheden kan serveren. Combineer het met wat aardappel puree of vers gebakken groente en je hebt een heerlijke maaltijd.

Ingrediënten kaassoufflés

Als je dit gerecht wilt maken voor vier personen, dan heb je de onderstaande ingrediënten nodig. Qua bereidingstijd ben je ongeveer 20 minuten bezig en dan moet deze heerlijke schotel nog ongeveer 30 min de oven in. Appeltje-eitje niet waar?

  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 4,5 dl melk
  • 3 eieren
  • 180 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram schouderham
  • zout
  • peper

Overheerlijke kaassoufflés bereid je zo:

Zorg dat je vier ingevette kleine soufflépotjes klaar hebt staan. Heb je deze niet in huis, oven bestendige schaaltjes zijn ook prima. Zorg wel dat ze wat hoger zijn want de soufflé zal nog gaan stijgen. Verwarm ook alvast de oven voor op 205 graden.

Vervolgens smelt je de boter in de pan tot een gladde massa. Voeg de bloem toe en maak er een gladde saus van (roux). Voor wat extra smaak aan de kaassouffle kun je alvast wat peper en zout toevoegen. Wanneer je dit gedaan hebt voeg je de melk langzaam toe. Roer dit mengels door dat je een stevige saus hebt. Haal het beslag daarna van het vuur af.

Nu is het tijd om te geraspte kaas en ham toe te voegen aan de saus. Hierna pak je de drie eieren, waarvan je alleen de eierdooiers toevoegt aan de saus. Roer dit goed door totdat het een geheel is. Ondertussen kun je het overgebleven eiwit stijf kloppen. Vervolgens voeg je ook het eiwit toe aan de saus. Meng alles nog een keer goed door elkaar.

Het enige wat je nog hoeft te doen is de soufflé in de ingevette potjes te doen. Zet ze in de oven en in 30 min kun je heerlijk smullen.