Recept: Indiaas-Hollandse Tikka Masala

Sinds ik samenwoon en vrijwel elke dag kook, probeer ik eigenlijk ook elke dag nieuwe recepten uit. Het is nog niet vaak voorgekomen dat we een gerecht al meerdere keren hebben gegeten. En dan niet omdat alles mislukt, maar gewoon omdat we nog zoveel meer willen proberen. Lang verhaal kort: zo kwamen we uit op Tikka Masala. Nog nooit gegeten, laat staat bereid. 

Wij maakten Tikka Massale voor twee personen. Je moet even een lading kruiden in huis halen, maar daar kun je dan wel heel veel verschillende gerechten mee maken. Het is alleen al leuk om te zien hoe je met verschillende kruiden tot een goede smaak komt, in plaats van zomaar een kant-en-klaar zakje opentrekken.

tikka masala recept

Ingrediënten Tikka Masala:

Voor 2 personen
Marineren van de kip

  • 2 kipfilets
  • sap van 1/2 citroen
  • 25 gram yoghurt
  • 1 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl garam masala
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 rode peper
  • zout en peper

Voor de saus:

  • 1/2 ui fijn gesneden (of 1 kleine ui)
  • 0,75 cm verse gember, fijn gesneden
  • 1 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 1/2 pak gezeefde tomaten
  • 50 ml water
  • 100 ml kokosmelk of kookroom
  • 1/2 blikje tomatenpuree

Hoe maak je Tikka Masala?

Snijd de kipfilet in stukjes. Doe dit in een bak en voeg alle ingrediënten toe. Let op: de kipfilet stukjes moeten minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Wij maakten het kipfilet de avond van te voren. Handig als je met honger uit je werk komt en echt geen uur extra kan wachten totdat je kan eten ;).

Een uur of langer gemarineerd? Dan is het tijd om de stukjes kipfilet te bakken, goudbruin en gaar.

Maak ondertussen in een andere pan de saus. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjes pan of wok en fruit hierin de ui, gember en knoflook.  Voeg vervolgens alle kruiden toe en bak deze ongeveer 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook dit even kort aan. Maak de saus af met 50 ml water, de gezeefde tomaten en 100 ml kokosroom (of kookroom).  Ik had dus nog precies 100 ml kookroom open staan en vond het sonde om een pakje kokosmelk open te maken. Laat de saus 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes koken, zodat de saus wat indikt. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Voeg vervolgens de kipfilet toe en jouw Tikka Masala is klaar!

Serveer de Tikka Masale met gekookte rijst.

tikka masala recept