Recept: homemade Granola

‘Een goed begin is het halve werk’. Hoewel we allemaal dit spreekwoord kennen, passen we het niet allemaal toe op ons eetpatroon. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van ons Nederlanders het ontbijt overslaat. Van de andere driekwart is er een overgroot deel dat niet de tijd neemt om rustig te ontbijten. De voornaamste reden is dat we het liefst elke minuut die we kunnen missen gebruiken om nog even te snoozen. Snappen we, slapen is heerlijk. Maar voor dit ontbijtje: homemade granola, komen we graag ietsje eerder ons bed uit.

Als je de granola in een luchtdichte pot bewaart blijft ie lekker lang goed. Je kunt dus in een keer een grote portie maken! Handing, zo kun je toch nog snoozen de rest van de week. Hieronder delen we het recept voor  ongeveer een 1 kilo granola.

granola-recept

Ingrediënten:

  • 350 gr. havervlokken
  • 200 gr. noten naar keuze – wij gebruiken walnoten, amandelen, cashewnoten en pompoenpitten
  • 2 el honing
  • 1 el kaneel
  • 1 snufje zout
  • olijfolie
  • 200 gr. gedroogde cranberries of rozijnen
  • 3 el kokosrasp
  • 3 el lijnzaad
  • 3 el chipzaad

Benodigdheden:

  • Vijzel of hakmolen (om de noten te crashen)
  • Kom
  • Ovenschaal met bakpapier

Homemade Granola Recept

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de havervlokken in de kom en besprenkel de vlokken met wat olie. Zorg dat alle vlokken voldoende olie opnemen.

Crush de noten en voeg deze bij de havervlokken. Voeg vervolgens de honing toe, zodat het goedje wat aan elkaar gaat plakken. Even goed husselen, wat kaneel en een snufje zout erover en giet je het mengsel over de met bakpapier beklede ovenschaal.

Bak de granola in zo’n 20 minuten goudbruin. Houdt je granola wel goed in de gaten en schep je mengsel halverwege een keer om.
Als de havervlokken mooi lichtbruin kleuren mag de granola uit de oven. Laat het mengsel even afkoelen, voordat je de overige ingrediënten toevoegt. Et voila! Je homemade granola is ready to eat. Lekker met yoghurt en wat versfruit!

Kom je zelfs hiervoor je bed niet uit? Dan neem je jouw ontbijtje toch gewoon mee. Zet je granola en yoghurt de avond van tevoren klaar in afzonderlijke bakjes en eet je ontbijt ‘on the go’!

homemade granola recept