Recept: flammkuchen wraps

Op menig menukaart heeft dit gerecht inmiddels een vaste plek gekregen: flammkuchen. Dit gerecht heeft een bodem van dun brooddeeg. Deze bodem wordt belegd met crème fraîche, ui en spek. Uiteraard zijn hierop vele variaties mogelijk. In Duitsland at ik een jaar of drie geleden mijn eerste flammkuchen en toen wist ik: dit wil ik eigenlijk thuis ook een keer maken.

In mijn vaste supermarkt bleken ze het flammkuchen deeg dat je kunt kopen helaas niet te verkopen. Maar toen stuitte ik onlangs op een alternatieve bodem: een wrap. Dat is wel uit te proberen natuurlijk! Het resultaat was erg lekker en het recept deel ik dan ook graag met je.

Ingrediënten voor de flammkuchen wraps

Haal het volgende in huis als je de flammkuchen wraps binnenkort zelf wilt proberen:

 • Wraps
 • Crème fraîche
 • Spekreepjes
 • Ui
 • Geraspte kaas

Flammkuchen wraps bereiden

Als eerste moet je de oven voorverwarmen op 200ºC. Smeer vervolgens de wraps in met een dun laagje crème fraîche. Maak de ui schoon en snijd deze in dunne, halve ringen. Verdeel de uienringen over het laagje crème fraîche. Verdeel vervolgens de spekreepjes over de wraps. Strooi daarna nog de geraspte kaas over de wraps heen.

Zet de flammkuchen wraps vervolgens 5 tot 10 minuten in de oven, zodat de kaas kan smelten.

Variëren met de flammkuchen wraps

Wat betreft dit gerecht zijn er tal van variaties mogelijk:

 • Neem rode ui in plaats van gewone ui
 • Kies gerookte zalm in plaats van spekjes
 • Neem gedroogde ham in plaats van spekjes
 • Bestrooi met feta in plaats van geraspte kaas
 • Maak een vegetarische versie met cherrytomaatjes en groene asperges
 • Gebruik mozzarella in plaats van geraspte kaas
 • Voeg champignons toe aan de bestaande ingrediënten

Inmiddels heb ik overigens een supermarkt in de buurt gevonden die wel het deeg voor flammkuchen verkopen. Dus daar ga ik binnenkort eens langs en dan maak ik de flammkuchen nog eens volgens het oorspronkelijke recept!