‘Bananenbrood is veruit mijn favoriete snack of zelfs ontbijt on-the-go. Overheerlijk, gezond en je hebt een ‘brood’ in no time gemaakt! Ik maak vaak op zondag een extra grote portie zodat ik de rest van de week, elke werkdag een klein geluksmomentje heb.
Mijn lievelingsrecept komt uit het eerste boek van Rens Kroes. Een oldie but goldie zullen we maar zeggen. Dit bananenbrood is glutenvrij, lactosevrij en zonder toegevoegde suikers. Een echte #fitgirl snack dat jouw ‘honger’ snel zal wegnemen! Ik gebruik dit recept altijd als basis en varieer dan met extra ingrediënten, die ik eraan toevoeg. De ene keer noten, de andere keer blauwe bessen of rozijnen. Het is maar net waar je zin in hebt en wat je thuis hebt liggen. You can go bananas! Get it?
Ingredienten
- 200 g boekweitmeel
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl kaneel
- 60 ml suikervrije appelmoes
- 3 bananen – the older the better
- 1 tl vanillepoeder
- 3 eieren
- Snufje zout
- 1 el kokosvet
Recept voor het beste bananenbrood
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten, behalve het kokosvet, in een kom en roer dit door elkaar tot je een smeuïg deeg krijgt. De bananen kan je het best vooraf prakken met een vork. Vet de cakevorm in met kokosvet of gebruik bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bakken maar! In 45 minuten is het brood klaar. Het brood wordt smeuïger als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
‘Insider’ tips
- Gebruik speltmeel in plaats van boekweitmeel als je net iets smeuïger brood lekker vindt
- Go chunky monkey style en laat wat stukjes banaan zitten!
- Wil je meer smaak? Voeg dan wat koekkruiden toe!
- Lekker met Vanille Skyr – of Vanille ijs mocht je toch een guilty pleasure momentje willen
- De ultieme tip om een ingezakken bananenbrood te voorkomen: gebruik een zakje bakpoeder ipv wijnsteenbakpoeder
Enjoy!