Recept voor een amazing aardappelquiche

Eens in de twee weken ben ik op woensdag vrij van mijn werk. Op die dag duik ik graag de keuken in om ’s avonds wat lekkers op tafel te zetten. Al jaren scheur ik recepten uit bladen zoals Allerhande en Boodschappen, want “die ga ik zeker ooit nog eens maken”. Ditmaal besloot ik het recept voor mini aardappelquiches te maken.

Al vrij snel liep ik tegen de eerste hindernis aan, want er was een muffinvorm met twaalf holtes nodig. Ik telde en kwam niet verder dan zes. Afijn, ik heb het gerecht uiteindelijk maar bereid in een grotere ovenschaal. Je hebt trouwens ook een rasp nodig! Onderstaand recept heb ik bereid voor vier personen, maar ik had met gemak een dubbele portie kunnen maken en dan was er vrij zeker zeer weinig overgebleven.

De ingrediënten voor de aardappelquiche

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 125 milliliter slagroom
  • 100 gram ontbijtspek
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • 3 bosuitjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn

Bereiden van de aardappelquiche

Verwarm als eerste de oven voor op 200°C. Schil en was de aardappelen en rasp ze met de fijne rasp. Neem een grote kom en meng daarin de aardappelrasp met de zonnebloemolie en de rozemarijn. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal en druk het goed aan. Zorg ook dat er een opstaande rand is. Bak dit 15 minuten in de oven op 200°C, zodat de aardappel goudbruin van kleur is.

Snijd vervolgens de ontbijtspek in stukjes en bak dit zes minuten in de koekenpan, zodat het krokant wordt. Snijd de bosui in ringen en rasp de kaas, of doe net als ik en koop lekker geraspte kaas. Meng in een andere kom de eieren met de slagroom en de kaas met een garde. Neem de ovenschaal uit de oven en verdeel het spek en de ringetjes bosui hierover. Schenk het mengsel van eieren, slagroom en kaas daaroverheen. Zet de oven terug naar 175°C en bak de aardappelquiche nog 25 à 30 minuten (afhankelijk van de grootte van je ovenschaal).

Daarna kun je natuurlijk aan tafel! Ik heb ervoor gekozen om nog zo’n lekkere bak sla van de Albert Heijn erbij te serveren, want alleen die quiche is ook zo karig.

Wil je de aardappelquiches tóch in de muffinvorm maken, dan vind je hier het originele recept.