POWERVROUWEN || Roos Dickmann eerlijk, zichzelf en heerlijk!

GRLPWR, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven te vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en gaan opzoek naar die dromen…

Roos Dickmann hebben we gezien in ‘Als de dijken breken’ en natuurlijk de hilarische serie ‘Soof: een nieuw begin’. Naast het acteren, schrijft Roos ook poëzie. En ze heeft zelfs net haar eerste gedichtenbundel uitgebracht bij Prometheus, genaamd ‘Ik ook van mij’.

Waar sta je nu in het leven?

Ik studeer aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, ik zit nu in het tweede jaar. Ik word opgeleid tot autonoom kunstenaar/actrice. Daarnaast heb ik net mijn debuutbundel ‘Ik ook van mij’ uitgebracht. De bundel staat vol gevarieerd werk; seks, somberheid, wraakacties, maatschappelijke issues en de meest absurde thema’s. De bundel is mijn speeltuin; ik schop tegen de traditionele schommels aan en val tien keer van het klimrek af, maar dat is dan wel míjn klimrek.

Met de bundel wil ik poëzie onder jongeren o.a. toegangelijker maken. Poëzie heeft een ouderwetse stempel, maar ligt helemaal niet ver weg van hedendaagse (goede) hiphopteksten. Daarnaast wil ik laten zien wie Roos óók is. Ja, op Instagram ben ik een vrouw die vaak over seks en kak lult en die flink van zichzelf laat horen. Vind ik ook belangrijk; dat ik als vrouw mag zeggen dat ik zin heb in seks of dat ik naar een wc moet rennen omdat de drol er bijna uithangt. Maar wie ben ik wanneer ik de einzelgänger ben? In de bundel ben ik naakter dan wanneer ik poedelnaakt op de planken sta. In de bundel ben ik helemaal ik. Ik vond dat het tijd werd dat de mensen die persoon ook leerde kennen.

Wat zijn nog dromen?

Na m’n afstuderen zou ik graag willen touren in het theater, maar ik wil ook een reis maken naar Japan, meerdere gedichtenbundels uitbrengen en mooie rollen mogen spelen in verschillende films en series. Mee schrijven aan het album van een rapper staat ook nog op de lijst.

Wat is jouw levensmotto?

De levensles van Bruce Lee luidt als volgt: water can drip or it can crash. Be like water, my friend.
Met andere woorden: wees vormloos als water. Luister naar een ander, i.p.v. altijd je kop de andere kant op te draaien en met je hakken in het zand te blijven staan. Blijf niet altijd bij je oude domme shit; daar kom je geen stap verder mee.

Dag vrij, wat doe je?

Lezen, (alleen) naar de film, de kroeg induiken met vrienden, op zoek gaan naar nieuwe muziek terwijl ik in mezelf praat.

Tip van de dag?

Poep vóór het douchen, nooit er na.

https://www.instagram.com/p/BoHwX-XidGK/

Nog meer GRLPWR lezen? Check hier andere powervrouwen!