Pho Bo: Vietnam in een kommetje

Ik herinner me de eerste keer dat ik Pho Bo bestelde nog maar al te goed. Het was vroeg in de morgen, in een klein dorpje ergens midden Vietnam. Het was warm en ik had dringend een ontbijtje nodig. Het enige wat ik kon vinden, was een klein kraampje waar ze noodlesoep serveerde. Nu ben ik dol op noodlesoep, maar het was niet het eerste wat in me op kwam bij de term ‘ontbijt’. Anyway, ik ben de moeilijkste niet dus ik bestelde mijn noodlesoep en schoof aan bij de dorpsbewoners. Het oude vrouwtje achter het kraampje gaf me een dampende kop soep, een bord vol groene planten en taugé, 2 flesjes met zwarte en rode saus en chopsticks. :|? Zij en mijn tafelgenoten begonnen te lachen bij het zien van mijn verwarde gezicht. Hierna kreeg ik een snelcursus Pho Bo eten. Zij de slappe lach, ik weer wat geleerd! Vanaf die morgen was Pho Bo mijn favo ontbijtje.

Er zijn een hele boel ingewikkelde recepten voor Pho Bo, maar dat is me allemaal te moeilijk. Hieronder volgt een prima Pho Bo look-and-taste-a-like recept die ik zelf ontworpen heb.

Recept Vietnamese Pho Bo noodlesoep

Prep-time: 5 minuutjes
Cooking time: 25 minuutjes
Voor ongeveer 4 personen

Ingrediënten voor de bouillon:

2 kloven knoflook
1/2 rode chili peper
2 hele kruidnagel
6 cm verse gember
1 stokje kaneel
3 tbsp vissaus
1,5 L bief- bouillon
1 sjalotje
2 ster anijs
1 tbsp suiker

Ingrediënten voor de garnering:

1/2 chili peper, in ringen
250 gr taugé
2 bosuitjes, in ringen
1 limoen, in partjes
300 gr bief, in reepjes
Bosje verse munt
Bosje koriander
300 gr (flat) rijst noodles
chili saus en soja saus

pho bo noodlesoep-vierkant

Bereid de bouillon:

Breng het water met het bouillonblokje, of de bouillon aan de kook

Knoflook en chili peper fijnsnijden. Verwijder de schil van de gember en snijd deze in kleine ringetjes. Snijd het sjalotje fijn. Voeg deze ingrediënten toe aan de bouillon, samen met de steranijs, kruidnagel en het kaneelstokje.

Laat dit 25 minuten zachtjes doorkoken.

In the meantime…
Snijd de andere helft van de chili peper, de bosuitjes en de limoen voor de garnering fijn. Snijd de bief in reepjes. Kook vervolgens de rijst noodles volgens de instructies op het pak

Haal na 25 minuten zachtjes koken de kruidnagel en het kaneelstokje uit de bouillon. Breng op smaak met suiker en zout.

Bereid de soepkommen voor:

Verdeel de rijst noodles over 4 kommen. Doe een handje vol taugé en bosuitjes in elke kom. Plaats hier bovenop de bief-reepjes. Zet de sausjes, mint en koriander en de gesneden garnering op tafel. Zodra iedereen aan tafel zit, schenk je de bouillon over de noodles, groenten en beef. Laat ieder zijn of haar eigen soep op smaak brengen met de ingrediënten op tafel.
Gebruik een lepel en chopsticks om de Pho Bo te eten – zoals het hoort! Slurpen is haast noodzakelijk en is in Vietnam een teken dat je van het eten geniet. Lekker doen dus 😉

Gemakkelijk he? Bon appétit!

Zo ziet Pho Bo eruit als je het geserveerd krijgt in Vietnam: sfeervol binnen onder de tl-lampen,  schuilend voor de regen. Maar de soep smaakte er niet minder om!

pho bo in vietnam