Paris Fashion Week: Iris van Herpen presenteert ‘Meta Morphism’

De afgelopen dagen stond Parijs weer in het teken van de kunst van de mode. Neerlands trots Iris van Herpen was er ook bij en vierde het vijftienjarig bestaan van het Maison met haar collectie ‘Meta Morphism’. De opvallende futuristische collectie verkent de diepten van het lichaam in ‘posthumane werkelijkheden’, aldus de designer. Speelse lijnen en gedrapeerde stoffen in neutrale kleuren sierden de catwalk in een ongelooflijke show. Paris Fashion Week: Iris van Herpen presenteert ‘Meta Morphism’.

Paris Fashion week: Iris van Herpen
Photographer Gio Staiano
Paris Fashion week
Photographer Gio Staiano
Paris Fashion week: Iris van Herpen
Photographer Gio Staiano

Metamorphoses

Kenmerkend aan Van Herpen’s ontwerpen is de permanente transformatie van het lichaam en het metamorfoseren met de omgeving. Terwijl het Maison waardering krijgt voor zijn futuristische benadering laat Iris zich dit seizoen inspireren door het Ovidius’ magnus opus gedicht ‘Metamorphoses’, geschreven rond de 8e eeuw. Een collectie bestaande uit 16 looks onderzoekt ‘Meta Morphism’, de oude visioenen van Ovidius’ mythologie met moderne thema’s van transhumanisme. De thematische spanningen tussen kunstmatigheid en de natuur worden uitgelicht met de collectie, opgebouwd rond drie mythen, het verhaal van Arachne; het verhaal van Narcissus en tenslotte het verhaal van Daphne en Apollo. Daarnaast werkte Iris van Herpen dit seizoen samen met beeldhouwer Casey Curran, die een standbeeld van een moderne Daphne uit de toekomst in het midden van de catwalk plaatste. Een spectaculaire show!

Paris Fashion week
Iris van Herpen / META MORPHISM | AW 2022 COUTURE / Backstage
Paris Fashion week: Iris van Herpen
Iris van Herpen / META MORPHISM | AW 2022 COUTURE / Backstage

3D ontwerpen

De rode draad van de collectie is de onderliggende beweeglijkheid van de looks; van gedrapeerde stoffen bestaande uit bananenbladeren tot de ceremoniële Futurama-jurk – gerelateerd aan Daphne’s metamorfose. In deze jurk zie je een 3D-geprinte plant en botten structuren die de Arachne-japon een dramatische look geven. Bekijk hieronder de hele show.

Meer modeartikelen vind je hier.