Paradise Zanzibar!

Witte stranden, palmbomen, koraalblauwe zee en een licht briesje.. Wie droomt daar nu niet van?! Voor mij werd het een paar jaar geleden werkelijkheid toen ik samen met een vriendin naar het prachtige Zanzibar reisde. Wij waren samen voor 5 maanden in Zambia om vrijwilligerswerk te doen en zijn tussendoor als ‘vakantie’ naar Tanzania, Zanzibar geweest. Het zal misschien lijken alsof ik het overdrijf terwijl ik dit opschrijf, maar het was echt alles waar ik van droomde. Een week lang hebben we genoten van dit prachtige eiland, en daarom hier de hoogtepunten en mijn tips!

Hoe kom je er?

Wij namen de trein vanaf Zambia naar Dar el Salaam. Dit was erg avontuurlijk en een onvergetelijke ervaring, maar dit zou ik zeker niet aanraden. De treinreis duurde in totaal 58 (!) uur en de omstandigheden in de trein waren erg primitief.
Je kunt het beste vliegen op Tanzania: Dar El Salaam. Vanaf daar kun je de ferry pakken naar Zanzibar. Alle reisschema’s staan op de website duidelijk beschreven. Let wel op: het blijft Afrika, dus wellicht vertrekt de ferry een paar minuutjes later…

Stonetown

Stonetown is het oude deel van de hoofstad van Zanzibar en ook meteen het eerste wat je ziet wanneer de ferry aan land gaat. Het lijkt alsof je terug gaat in de tijd: de sfeer is idyllisch en deed mij meteen denken aan de Fata Morgana in de Efteling. Smalle straatjes, bazaars, winkels en moskeeën. Deze stad was vroeger een handelscentrum van specerijen (kruidnagel). Misschien heb ik het me verbeeld, maar deze geur lijkt hier nog steeds te hangen!
Vanaf hier kun je een taxi nemen naar verschillende delen van het eiland. Omdat wij tijdens het regenseizoen op Zanzibar waren hebben we gekozen voor de East Coast, omdat de locals ons dit aanraadden. In het noorden was het blijkbaar érg rustig tijdens dit seizoen.

Relax & Enjoy

Natuurlijk hebben we genoten van heerlijk relaxen op het strand en het prachtige uitzicht van die koraalblauwe zee. Wij verbleven bij het Cristal Resort, en dit was echt perfect. Voor een Eco Bungalow met uitzicht op de zee betaalden we ongeveer €50 dollar per nacht. Deze prijzen lagen wel lager omdat het dus geen hoogseizoen was. Wij hadden erg veel geluk met het weer, iedere dag strakblauwe lucht en af en toe één enkele harde regenbui maar daarna klaart het meteen weer op. Dus laat je niet teveel afschrikken door het regenseizoen want dit valt best wel mee.
We hebben ook een dagje fietsen gehuurd en een groot deel van het eiland verkent. Omdat het relatief kleine afstanden zijn kun je op de fiets al best ver komen.
Wat je gezien móet hebben is natuurlijk The Rock: een restaurant gebouwd op een groot rotsblok, waar je alleen kunt komen als het eb is, door de stand van het water. Je kunt er gaan lunchen, maar het is alleen al prachtig om te bewonderen vanaf het strand.

Laatste tips

Nog een paar tips op een rijtje:

– Ga niet iedere avond dineren bij je luxe restaurant maar loop ’s avonds een stukje langs het strand en ga dan uit eten bij een local restaurant. Hier is de sfeer vaak veel toffer en de prijzen een stuk lager!

– Hou rekening met de lokale bevolking: vrouwen lopen hier gesluierd over straat en zijn overwegend moslim. Toeristen zijn zeker welkom, maar ga wel respectvol om met de andere eiland bewoners. Denk hierbij aan niet te blote kleding wanneer je over straat loopt.

– Hou Facebook goed in de gaten voor leuke aanbiedingen en last minute acties!

– Geniet, geniet, geniet echt met volle teugen! Want dit is echt de mooiste plek op aarde die ik ooit heb gezien 🙂

Hakuna Matata!