Opruimen; hoe doe je dat?

Spullen, spullen en nog eens spullen! We hebben allemaal vast wel wat spulletjes/hebben dingetjes in huis waar we niks meer mee doen. Ik wel in ieder geval, maar gelukkig kan ik aardig goed opruimen. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die geen afstand kunnen nemen en alles maar bewaren. Zolders staan vaak vol met dozen en vaak weten we niet eens meer wat erin zit. En dan hebben we het nog niet eens is over de kledingkasten gehad. Voelen je hem al aankomen? Eens in de zoveel tijd wordt het namelijk tijd om eens flink op te ruimen. Weg met die chaos in huis en in je hoofd. Onze opruim tips zullen je daar zeker een handje bij helpen. Handig!

Tips: Opruimen

Ga eens bij jezelf na, accepteer je jezelf zoals je bent? Een hoop zooi in huis komt namelijk voort door gebrek aan zelfwaardering. Waarom zou je zooi bewaren terwijl je het niet gebruikt? Wij denken dat het een weerspiegeling is van wie je ooit bent geweest of wilden worden. Alles wat jou niet gelukkig maakt, of wat je niet écht nodig hebt, moet je bedanken en vaarwel kussen!

 1. Ruim op per categorie
  Ja dat lees je goed. Ruim vooral niet op per kamer, ook al lijkt dit het meest voor de hand liggend. Om jezelf bewust te maken van alle spullen die je in huis hebt is het beste om alles in te delen in categorieën. De regel is hierbij dat je elke categorie op één plek bewaard.
 2. Houden, twijfel en mag weg
  Vraag jezelf af, wanneer alle spullen door je handen glijden, wordt ik hier blij van? Roept het vreugde op, dan mag je het bewaren zo niet dan gaat het weg! Bij twijfel is het goed om jezelf af te vragen wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt. Vaak kom je er dan achter dat of je wel echt waarde aan dit product hecht.
 3. Boeken die je nog nooit gelezen hebt
  Een boek moet je direct lezen, als deze al een tijdje op de plank staat dan ga je deze waarschijnlijk ook nooit lezen. Dit geldt ook voor boeken waarvan je dacht dat je ze nog zou herlezen. Maak er iemand anders blij mee.
 4. Stapels papieren moet je dumpen
  Hiermee bedoelen we van die stapels oude samenvattingen, andere schoolspullen of oude rekeningen bijvoorbeeld. Tijd voor opruimen, weggooien die handel.
 5. Cadeau’s
  Cadeau’s die je op je verjaardag hebt gekregen, maar die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Je durft het waarschijnlijk niet weg te gooien. We snappen dat dit lastig is. Je hebt het inmiddels toch van iemand gekregen. Breng het naar de kringloop of maak er een familielid blij mee.
 6. Elektronica verpakking
  De doos van je nieuwe laptop verdwijnt bij de meeste 9 van de 10 keer in de kast. Waarom? Ja misschien gaat hij wel kapot kapot binnen het garantie termijn. Maar hoe groot is die kans? En hoe vaak heb je de originele doos dan nog nodig? Niet dus!
 7. Diversen
  Snoeren, oude opladers, verjaardagskaarten, kerstkaarten noem maar op. Doe ze weg zodat je ruimte overhoudt voor de spullen waar je wel echt waarde aan hecht.

Opbergoplossingen leiden juist tot meer rotzooi. Kun je toch niet alles opruimen? Maak dan een doos waarin je bijvoorbeeld je oude schoolspullen mag bewaren. Zit deze doos vol dan houdt dit in dat dit het maximale is wat je kan bewaren.