Openhaard kopen? Dit moet je weten

Hoe romantisch is het.. Een zithoekje met grote loungebank, luie stoelen, een warm kleed op de vloer en… een haardvuurtje. Hoewel veel oude huizen komen met een openhaard, worden ook veel nieuwbouwhuizen met zo’n romantisch plekje opgeleverd. Tegenwoordig kiezen steeds minder mensen echter voor een traditionele open haard. Vooral op het gebied van veiligheid en hygiëne schiet deze haard tekort. De keuze valt tegenwoordig vaker op de elektrische haarden of de gashaard. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de gashaard en de elektrische haard? Openhaard kopen? Dit moet je weten.

Openhaard kopen? Ga voor echte vlammen

Veel mensen vinden de traditionele open haard vooral mooi omdat ze graag kijken naar het vlammenspel in de haard. Het is een sfeervol beeld en werkt bovendien rustgevend. Als je bang bent dat gashaarden dit niet te bieden hebben, dan heb je het mis. Bij een gashaard wordt namelijk gas verbrand, dus er is zeker nog sprake van vlammen! Sterker nog, bij bepaalde modellen gashaarden zijn de vlammen zelfs niet van een echt houtvuur te onderscheiden door slimme positionering van de gasbranders. Omdat er bij een gashaard daadwerkelijk een brandstof wordt verbrand, moet er een rookkanaal aanwezig zijn om verse lucht aan te voeren en dampen af te voeren. Als je nog niet zo’n kanaal in je huis geïnstalleerd hebt, kan het best duur zijn om dat alsnog te laten doen. Bovendien hangt de buis vaak goed in het zicht, wat je mooi moet vinden. Naast een rookkanaal moet je voor een gashaard ook een gasleiding in je huis hebben liggen. De gas die verbrand wordt in de haard moet namelijk aangevoerd worden met zo’n leiding. Als je huis niet beschikt over zo’n leiding dan moet ook deze aangelegd worden door een aannemer. Houd er ook rekening mee dat de gasprijzen stijgende zijn.

Openhaard kopen? Dit moet je weten

Elektrische haarden: flexibel in installatie

Een elektrische haard heeft geen echte vlammen. Doordat de haard op stroom werkt, hoeft er niets verbrand te worden om warmte te genereren. Wel worden er vaak mooie lichteffecten toegevoegd aan de haard, om het echte vlammeneffect na te bootsen. Hierdoor krijg je toch nog die sfeer in huis waar veel mensen de haard uiteindelijk vooral voor kopen. Bij elektrische haarden heb je geen gasleiding of rookkanaal nodig. De warmte wordt tenslotte gegenereerd door middel van elektriciteit. Geen aannemer nodig dus, om leidingen te installeren. Een elektrische haard is eigenlijk ook vrij makkelijk zelf te installeren. Het voornaamste wat je nodig hebt is een stopcontact in de buurt van de plek waar je de haard wilt neerzetten.

Geen haard wel een schouw?

Heb je geen openhaard in huis maar wel een schouw? En wil je niet investeren in een gashaard of elektrische haard? Dan kun je van jouw schouw alsnog een heel romantisch plekje maken. Zet er bijvoorbeeld een paar mooie grote stompkaarsen in, of een rekje met kleine waxinelichtjes. Je kunt er zelfs een lichtkunstwerk van maken met verschillende soorten tafellampjes, of wat dacht je van kerstverlichting in deze tijd van het jaar?

Thestylebox.nl
Homease.nl