Ondernemen: de rechtsbijstandverzekering uitgelegd

Ben je ondernemer, of denk je aan het starten van een eigen bedrijf? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Bepaalde verzekeringen zijn zeker geen overbodige luxe! Sluit je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering af voor jouw bedrijf? Dan ben je verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Toch is het niet zo dat je direct verzekerd bent vanaf het moment dat je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Bij deze verzekering krijg je namelijk te maken met wachttijd. De ervaring leert dat veel ondernemers hier niet bekend mee zijn, daarom dook Ladify in deze materie! Ondernemen: de rechtsbijstandverzekering uitgelegd.

De rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? Met deze verzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Conflicten met leveranciers en afnemers vallen binnen de dekking van deze verzekering, maar ook conflicten met medewerkers vallen hieronder. Ook al hoop je hier nooit in te belanden, de kans is zeker aanwezig. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor:

  • Conflicten over niet-betaalde facturen en andere incassozaken.
  • Conflicten met leveranciers en afnemers over bijvoorbeeld niet-geleverde producten.
  • Conflicten over arbeidscontracten met medewerkers.
  • Kosten van de inzet van juristen.
  • Proceskosten die je bij verlies verschuldigd bent aan de tegenpartij.

Er zijn overigens ook zaken die buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten die te maken hebben met belastingen. Ook conflicten met motorrijtuigen en conflicten die ontstaan zijn voor het begin van de verzekering zijn niet verzekerd.

Wachttijd nader toegelicht

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering hoort een wachttijd. Ondanks dat deze wachttijd een belangrijk onderdeel is bij een rechtsbijstandverzekering, is lang niet iedereen er bekend mee. Ladies, let dus op! Dit is belangrijke informatie. Met de wachttijd wordt in feite een periode aangeduid waarin jouw verzekering nog niet actief is. Bij de meeste verzekeraars bedraagt de wachttijd een paar maanden. Ondank dat jouw verzekering al wel loopt, heb je in de eerste periode nog geen recht op juridische hulp. Dit is pas het geval als de wachttijd verlopen is.

Ondernemen: de rechtsbijstandverzekering uitgelegd

Rechtsbijstand zonder wachttijd

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, krijgt eigenlijk altijd te maken met wachttijd. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. In sommige situaties is er namelijk sprake van rechtsbijstand zonder wachttijd. Zo ben je bijvoorbeeld standaard verzekerd van juridische hulp bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Ook voor geschillen in het verkeer en rondom letselschade ben je verzekerd van juridische hulp, zelfs als de wachttijd nog loopt. Denk overigens niet dat alle verzekeraars met rechtsbijstand zonder wachttijd werken, want dat is niet het geval. Spit van te voren dan ook goed jouw polis door!

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Ben je overtuigd van de voordelen van een rechtsbijstandverzekering? Sluit er dan zo snel mogelijk eentje af. Hoe eerder je deze verzekering afsluit, des te eerder de wachttijd verlopen is. Je sluit een rechtsbijstandverzekering overigens makkelijk en snel af op het internet. Je hoeft alleen een aantal persoons- en bedrijfsgegevens in te vullen. Vervolgens kun je direct een aanvraag indienen.

Meer carrière tips? Je vindt ze hier.