Nanette Hogervorst strijdt voor een duurzamere modesector met haar Sustainable Fashion Giftcard

CREDITS: Credit: Rosa van Ederen

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve dizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren. Hoe ze dat doen? En wat hun levensmotto is? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal.

Nanette Hogervorst woont samen met haar vriend in Amsterdam en is net als velen van jullie compleet verliefd op deze stad. Als oprichtster van SF/Collective, strijdt ze voor een duurzamere modesector, maar dat gaat niet zonder hort of stoot. Tijd om haar naar haar verhaal te luisteren, onder het genot van een kop koffie.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Ik heb SF/Collective opgericht, een bedrijf waarmee we zorgen voor meer zichtbaarheid en sales voor duurzame mode- en lifestyle ondernemers. Hoe we dit doen? Via de Sustainable Fashion Giftcard, PR en diverse projecten waarmee ik initiatieven zoals pop-up stores en partnerships opzet.

Voor mij begint duurzaamheid bij het maken van bewuste keuzes en het besef dat we allemaal samen op één aarde wonen. Het gaat erom dat we elkaar, en alles wat leeft, in hun waarde laten en met respect behandelen. Als je dat als uitgangspunt neemt, volgt de rest bijna vanzelf. Je denkt dan automatisch na over wat goed is voor mens, milieu en dier. Dat is voor mij de essentie van duurzaamheid.

Nanette Hogervorst
Credit: Rosa van Ederen

Waar sta je op dit moment in het leven?

Het afgelopen jaar heb ik fulltime aan mijn bedrijf gewerkt. Ik heb kneiterhard gewerkt, maar de conclusie is helaas dat de inkomsten niet in verhouding stonden tot de uren die ik erin heb gestoken. Op de lange termijn is dat niet houdbaar. Duurzame mode is een uitdagende sector, met veel opkomende merken die vaak weinig budget hebben. Komend jaar wil ik meer balans in mijn leven: tussen werken, vrije tijd en inkomsten. Maar ik ben vastbesloten om me nog steeds in te zetten om (opkomende) merken een platform te geven richting de eindconsument.

Zo heb ik vorig jaar veel partnerships en pop-ups gedaan. De pop-ups kwamen deels op mijn pad en ik ben er gewoon voor gegaan! Een half jaar midden in de mode retail en direct klant contact. Heel leerzaam, maar ook ontzettend tijdrovend. Zoals origineel altijd het plan, wil ik in 2025 meer inzetten op free publicity in combinatie met de Sustainable fashion giftcard – die een naamswijziging zal door gaan. Rond april – Fashion Revolution Week – zullen we de Sustainable Fashion Giftcard rebranden naar Slow Fashion Gift Card én er komen nog meer slow-initiatieven aan.

Welke gebeurtenissen hebben jou gebracht waar je nu bent?

Duurzaamheid heeft altijd een rol in mijn leven gespeeld, en mode is een persoonlijke passie. Tijdens mijn tijd bij een grote financiële instelling kreeg ik de kans om in het buitenland te werken voor de sustainability-afdeling. Daar had ik wat meer ruimte om me te verdiepen in duurzaamheid en mode. Ik las veel rapporten, artikelen en bezocht events. In eerste instantie dacht ik eraan om een eigen merk op te zetten, maar ontwerpen is niet mijn kracht en ik ontdekte al snel dat er al zoveel merken zijn. Ik wist dat ik iets met duurzame mode wilde doen, maar wat precies, daar was ik nog niet uit.

Uiteindelijk besloot ik naast mijn baan een online magazine te starten, waar ik schreef over mode, duurzaamheid en innovatie. Langzaam maar zeker groeide daaruit het idee van de Sustainable Fashion Giftcard. Vanuit de gift card zijn vervolgens ook de PR-services en samenwerkingsprojecten ontstaan.

Zo heb ik vorig jaar veel partnerships en pop-ups gedaan. De pop-ups kwamen deels op mijn pad, en ik ben er gewoon voor gegaan! Een half jaar stond ik midden in de mode-retail en had ik direct contact met klanten. Het was enorm leerzaam, maar ook ontzettend tijdrovend. Zoals origineel altijd het plan, wil ik in 2025 meer inzetten op free publicity in combinatie met de gift card – die een naamswijziging zal ondergaan. Rond april – Fashion Revolution Week – zullen we de Sustainable Fashion Gift Card rebranden naar Slow Fashion Gift Card, én er komen nog meer slow-initiatieven aan.

Kun je ons vertellen over een project of initiatief waar je momenteel aan werkt en waar je gepassioneerd over bent?

Ik vond het fantastisch om een communicatie-team op te zetten voor de Dutch Sustainable Fashion Week. Dat project heb ik net afgerond. Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar het is een prachtig platform dat duurzame mode echt dichter bij de mensen brengt. Daarmee onderscheidt het zich van de meer bekende, ‘traditionele’ modeweken. Ook leer ik ontzettend veel van de pop-up store die ik nu heb op de Haarlemmerstraat. Het zou geweldig zijn als het lukt om, samen met de gemeente Amsterdam, rond Black Friday en de feestdagen een tweede pop-up store te openen in de Kalverstraat.

Daarnaast heb ik het giftcardplatform afgelopen jaar vernieuwd. Ik had daar meer focus op moeten leggen, maar soms moet je erkennen dat niet alles tegelijk kan. Toch heb ik in dit jaar, waarin ik fulltime aan mijn bedrijf heb gewerkt, zoveel geleerd! Komend jaar kijk ik ernaar uit om een mooie balans te vinden tussen de Sustainable Fashion Gift Card, PR en projecten. Met alle lessen die ik heb opgedaan, kan ik de propositie van mijn bedrijf verder verbeteren, en daar heb ik ontzettend veel zin in.

Eén ding is zeker: ik blijf me richten op community building in combinatie met de link naar de consument. Het is belangrijk dat de kleding die wordt gemaakt, of de circulaire businessmodellen die worden opgezet, ook meer klanten krijgen. Zo kunnen mensen echt geïnspireerd worden om andere, meer bewuste en duurzame keuzes te maken. Voor mij is een combinatie van de Sustainable Fashion Giftcard, PR en projecten hiervoor essentieel. De meeste communitygerichte bedrijven in de mode combineren dit met activiteiten op het gebied van supply chain of richten zich meer op B2B. Er zijn nauwelijks tot geen communities die de link met de eindklant proberen te maken.

Sustainable Fashion Giftcard
De Sustainable Fashion Giftcard

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Op persoonlijk vlak heb ik één grote droom, en dat is dat het mij en mijn vriend gegund is om een kindje te krijgen. Op zakelijk vlak, hoop ik dat ik het komende jaar meer balans ga vinden. Ik vind werken superleuk en ik vind mijn werk leuk, maar ik wil meer dan alleen een giftcard verkopen en een giftcard-bedrijf zijn. In de mode ligt mijn hart ligt; dat is en blijft het allerleukst. Wat me drijft, is de hoop dat ik uiteindelijk kan zeggen dat ik heb bijgedragen aan verandering. Dat ik heb geholpen om mensen hun mindset te veranderen, meer bewustzijn te creëren én dat dit ook heeft geleid tot actie. Dat klinkt misschien veel te idealistisch, maar als dat zou lukken, zou dat ontzettend gaaf zijn. En als het niet lukt? Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en gedaan. Daarna gaat het leven gewoon verder.

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Mijn eerste échte baan was bij ING Group Corporate Communications. Ik zat in een fantastisch team binnen een ambitieuze afdeling. Iedereen werkte keihard, deed dat (ogenschijnlijk) met plezier, en was tegelijkertijd ontzettend lief voor elkaar. Toch was ik altijd enorm onzeker – over bijna alles, maar vooral over mijn kwaliteiten op werk. Niet dat je dat aan me zag, want ik vond dat ik anderen daar niet mee mocht belasten. Maar juist tijdens mijn stages, en vooral in die eerste baan, ontdekte ik dat ik wel degelijk iets kon. Dat kwam vooral door de mensen om me heen, die me ruimte en vertrouwen gaven. Dankzij hen ben ik veel zelfverzekerder geworden, en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Ik ben ontzettend dankbaar dat het zo is gelopen, want in een andere context was ik misschien wel een heel ander mens geworden.

Toch ligt onzekerheid altijd op de loer, en ik moet er alert op zijn dat ik daar niet in blijf hangen. Soms gebeurt dat toch, en als ik er zelf niet uitkom, weet ik dat ik een zetje nodig heb. Dat kan een goed gesprek zijn, of gewoon even afstand nemen. Toen ik ondernemer werd, kwam die onzekerheid weer extra naar boven – je stapt immers in iets compleet nieuws. Het voelt soms niet als de meest handige eigenschap voor ondernemerschap. Maar ik ben ook geen ondernemer geworden omdat ik zo graag wilde ondernemen. Ik ben al mijn hele leven bezig met duurzaamheid, en dat wil ik ook in mijn werk terug laten komen. Het is nu eenmaal zo gelopen dat mijn bedrijf mijn werk is geworden. En zolang ik dit met energie, passie en plezier kan blijven doen, blijf ik het doen.

Nanette Hogervorst
Credit: Angela de Vlaming

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Op dit moment zet ik me in voor een schone en rechtvaardige mode-industrie. Ik geloof dat mode niet alleen mooi kan zijn, maar ook eerlijk en verantwoord – voor mens, dier en planeet. Natuurlijk zijn er nog zoveel andere onderwerpen die het strijden waard zijn, maar je kan niet alles tegelijk. Duurzame mode, dat is hem voor mij!

Wat is jouw levensmotto?

“Je kan beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan dingen je hebt gelaten uit angst of sociale conventies.”  Dat betekent voor mij niet dat je roekeloos in elk avontuur moet stappen, maar ik wil niet aan het einde van mijn leven zeggen ‘had ik maar…’

Dan als laatste, welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Het advies dat ik mijn jongere zelf zou geven, is simpel: heb wat meer vertrouwen in jezelf. Het is okay om te laten zien wat je kunt en het is helemaal prima dat je niet alles weet of kunt. Je hoeft je niet te verstoppen en mag ruimte nemen om te groeien.

Nieuwsgierig geworden naar de ondernemersreis van Nanette? Volg haar via @sustainablefashiongiftcard en @sfcollective.eu op Instagram.