Multiculturele relaties: best of both worlds?

De wereld wordt steeds kleiner en kansen worden groter om Mr. of Ms. Right van een ander culturele achtergrond te ontmoeten. Zo ging het ook bij mij. Ik ontmoette de liefde van mijn leven in Brussel, tijdens een Krav Maga les. Ik woonde al 2 jaar in de hoofdstad van Europa en maakt het toen net uit met mijn English boyfriend, ook een multiculture relatie. Ik vond mijn toekomstige man bij onze eerste ontmoeting maar stom. Hij was te eager om te laten zien hoe goed hij in de sport was. Dat moet je bij mij – een koppige ram – niet doen. Maar toch kreeg ik hem niet uit mijn hoofd, dus long story short, zaten we een paar weken later samen in een Belgisch café. The rest is history. Maar zijn multiculturele relaties best of both worlds? Ik vertel het je!

Multiculturele relaties: best of both worlds?
wandelen in de Zwitserse bergen

Een nieuwe cultuur ontdekken is spannend

Wij vonden het allebei heel interessant om over elkaars cultuur te praten en nieuwe dingen te leren. Ik leerde dat mijn vriend van de Zwitserse natuur houdt en hij was verbaasd te horen dat Nederlanders de favoriete toeristen van Zwitsers zijn. We zaten direct op dezelfde golflengte en werden dan ook snel een stel. Dankzij de roze bril in het begin van een relatie stoor je je ook niet aan rare dingen die je partner doet. Het is waarschijnlijk iets wat in zijn/haar cultuur misschien helemaal normaal is. Bijvoorbeeld, Zwitsers staan in het algemeen niet bekend om hun directe manier van communiceren, Nederlanders daarentegen… Ik moet zeggen, het kostte mij wat tijd om gewend te raken aan hoe direct en eerlijk, soms onbeleefd, mijn partner met mij communiceerde. Maar ook wist ik dat dit voor hem nu eenmaal de way to go was. Gelukkig kan ik deze manier van communiceren inmiddels waarderen. Ik vind het juist fijn als iemand eerlijk en direct is. En dit is precies één van die dingen die het zo mooi maakt om een nieuwe cultuur te leren kennen binnen een relatie. Het ervaren van nieuwe dingen helpt je groeien als mens en verbreed jouw kijk op de wereld. Zeker wanneer binnen een relatie!

Multiculturele relaties: best of both worlds?

De grootste uitdagingen in een multiculturele relatie

Op een moment was de roze bril verdwenen en werd het tijd om de realiteit onder ogen te zien. Dit is vaak het moment wanneer je als koppel een “make it or break it” moment hebt. Altijd weer een bijzondere uitdaging, zeker wanneer je in een multiculturele relatie zit. Want waar moet je dan precies op letten om niet de verkeerde keuze te maken? Ikzelf heb persoonlijk ervaren dat een multiculturele relatie alleen werkt waneer je bereid bent om veel energie, tijd en aandacht in de relatie te steken. Want reken maar, dan kan het echt fantastisch zijn. “Maar moet je dit niet in elke relatie doen?“, vragen jullie je nu waarschijnlijk af. Klopt, maar toch vraagt een multiculturele relatie om nog meer aandacht. En verder? Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet: ‘don’t assume’. Ik probeer nooit assumpties te maken van mijn partner zou bedoelen, want dit gaat vaak genoeg mis. Twijfel je, vraag altijd door naar de bedoeling van de verbale of non-verbale communicatie. We komen allemaal van verschillende achtergronden, wat maakt dat iets wat heel normaal en van zelfsprekend voor jou is, dat voor jouw partner zeker niet zo hoeft te zijn.

Niet altijd makkelijk, maar heel lonend

Geen enkele relatie gaat enkel over rozengeur en manenschijn. En natuurlijk geldt dat ook voor die van mij. Toch weet ik dat het goed zit. Dat we beiden veel energie en tijd steken om het beste in elkaar naar boven te halen en onze culturele achtergronden te doen versmelten. Het hebben van een multiculturele relatie is dan ook heel waardevol. Over de jaren ben ik toleranter geworden en sta ik nu open voor heel veel nieuwe dingen. Ik leerde om beter naar mensen te luisteren, in plaats van direct mijn mening te delen. Ik heb een nieuwe taal geleerd en kan met mijn vriend in zijn moedertaal communiceren. We hebben “the best of both worlds”, de Zwitserse bergen en de kaas, en Nederland met het strand en bitterballen. Het antwoord is dus ja! Multiculturele relaties: best of both worlds. Ik kan niet wachten om met mijn prins in het huwelijksbootje te stappen!