Afgelopen woensdagmiddag opende Koningin Maxima de tentoonstelling MODA, Moroccan Fashion Statements in Centraal Museum Utrecht. Ladify mocht in de ochtend alvast een kijkje komen nemen naar de prachtige verzameling van ongekende fashion items.
Tegen een fashion uitnodiging kunnen wij natuurlijk geen nee zeggen. We waren dan ook vereerd om als een van de eersten een kijkje te komen nemen bij de tentoonstelling MODA in Centraal Museum Utrecht.
Marokkaanse roots zetten de toon
“Neem het tot je, ervaar de tentoonstelling”. Met deze woorden van co-curator Zineb Seghrouchni vangen we de rondleiding door het museum aan. Utrecht kent een grote Marokkaanse gemeenschap, waardoor het Centraal Museum de perfecte locatie is voor de tentoonstelling MODA, spreektaal voor mode in het Marokkaans en Tamazight. Het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van internationale erkende namen en lokale talenten komt hier samen en dagen de bezoeker uit anders te gaan kijken en denken.
In de modewereld heeft het Westen nog altijd een dominante invloed, die de curatoren van deze tentoonstelling graag aan de kaak stellen. Want waarom zou het Westen bepalen wat Haute Couture is? Zonder stereotypen te willen bevestigen, geeft de tentoonstelling een unieke kijk op Marokkaanse mode: van prachtige kaftans tot indrukwekkende sieraden.
Tamy Tazi
Enorm trots zijn de curatoren op de vertegenwoordiging van de 96 jarige Tami Tazi (1928), een voorloper van de Marokkaanse mode die een diepe vriendschap koesterde met Yves Saint Laurent. In 1974 opende zij haar couture-atelier in Casablanca en zette de Marokkaanse modewereld op z’n kop met haar verrassende herontwerp van de traditionele kaftan. Met haar ontwerpen droeg zij bij aan de emancipatie van vrouwen in Marokko. Tazi’s passie voor voorouderlijke kennis en expertise uit de Marokkaanse borduurtechnieken zijn goed terug te zien in de ontwerpen die tentoongesteld staan.
Lokale talenten
Niet alleen grote modenamen krijgen een podium in de tentoonstelling MODA. Ook is het werk van lokale talenten te zien, zoals een ontwerp van ⵖⵡⵓSⴽⴷ (Youssra Benaya, Zaandam 1989), geïnspireerd op een rit door het Atlasgebergte. Verder zijn de schoenen van Raphia (Saïd Belhadj, Utrecht 1974) vertegenwoordigd. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals rubber van heveamelk, linnen en kokosnootschalen.
Indrukwekkend is de stellage van Chaimae El Masmoudi (Tanger, 1993). In haar jeugd leert ze om te gaan met diverse perspectieven, ongevraagde oordelen, onbegrip en gebrek aan empathie. Dit wordt weerspiegeld in haar werk dat geprojecteerd wordt op een wit paspopmodel met witte boerka aan.
Meertalig
Nog zo’n statement van deze tentoonstelling: de zaalteksten zijn beschikbaar in het klassiek Arabisch, Engels en Nederlands. Daarnaast is de audiovisuele mediaguide gratis te beluisteren in vier talen: Tamazight, Darija, Engels en Nederlands. De mediaguide bij MOḌA bevat verdiepende verhalen die worden verteld door Artsi Ifrach, Fadila El Gadi, Fatima Essahsah, Joseph Ouechen, Kenza Bennani, Nadia Zerouali, Samira Charroud en Sophia Tazi. Het is een echte aanrader om deze te beluisteren en zo de kunst van de tentoongestelde mode nog beter te begrijpen.
Tickets & info
De tentoonstelling MODA is te zien t/m 2 maart 2025 in Centraal Museum Utrecht, Agnietenstraat 1. Voor informatie over openingstijden en ticketprijzen verwijzen we je door naar de website van het museum.
@ladifynl Vandaag opende Koningin Máxima de tentoonstelling ‘MODA’, Moroccan Fashion Statements in @centraalmuseum Utrecht. In de tentoonstelling geeft het museum Nederlandse ontwerpers met Marokkaanse roots een podium. In MODA - spreektaal voor mode in het Marokkaans en Tamazight - raakt mode kunst en vice versa. Wij kregen vandaag ook een sneak preview en kunnen je vertellen: deze tentoonstelling is een bezoek waard! De tentoonstelling is te zien t/m 2 maart 2025. #ladifytipt #centraalmuseumutrecht #moda #moroccanfashionstatents #marokko #moroccanfashion #uitjes #wattedoen ♬ Vogue (Edit) - Madonna