Mijn ervaring met familieopstellingen

Je hoort er steeds meer over: systemisch werk, familieopstellingen, vrouwenlijnen.. Onze spirituele voelsprieten groeien, en meer en meer realiseren we ons het belang van het opruimen van onze innerlijke zolder. Want een opgeruimde geest betekent een veel vrijer leven, zonder continu dat irritante stemmetje te horen die jou verteld dat je niet goed genoeg bent. Ook voor mij dus tijd om aan de slag te gaan! Ik schreef me in voor het evenement De Verbindende Reis, een zoektocht naar de ware essentie van het leven.

Off-road

Het is even spannend als ik mijn slippers op deze hete zomerse dag voor de deuren van de eventlocatie uitschop en op blote voeten naar binnen stap. Dit terrein is toch best ‘off-road’ voor mij. Hoewel ik bekend ben met het concept en in het verleden de nodige therapie heb gehad, blijft het spannend om me opnieuw bloot te gaan geven aan totaal onbekenden. Tientallen ogen kijken me nieuwsgierig aan wanneer ik de ruimte binnenga. Stuk voor stuk hebben ook zij de moed verzameld om aan deze dag deel te nemen. Op zoek naar die ware essentie van het leven. Maar wat zou dat zijn?

Mijn naam is Eline

Het dagprogramma start met een korte kennismaking, direct een goede binnenkomer: ‘vertel maar wie je bent, en wat voor jou op dit moment het grootste trauma of issue is waar je nu mee zit’. Het geluk is aan mijn zijde en ik mag direct als eerste met de deur in huis vallen. Wat dat trauma precies is, laat ik hier onbeschreven. Wel kan ik je vertellen dat het die dag nog behoorlijk diepgeworteld bleek te zitten, ook al dacht ik er al lang een plek aan te hebben gegeven. Ik zeg vluchtig mijn naam, vul aan met mijn ‘issue’ en kijk direct mijn buurvrouw aan om haar een cue te geven dat zij aan de beurt is. Shit man! Dit kan nog wel eens heftig worden.

Ademhalingsoefeningen en familieopstellingen

Na deze ik-val-met-de-deur-in-huis-voorstelronde is het tijd om van ons hoofd af te dalen naar ons hart. Door middel van ademhalingsoefeningen – ik zeg je… deze zijn vrij intens! – zetten we ons lichaam en al onze voelsprieten op scherp. Scherp genoeg om de energie ten volste te kunnen laten stromen tijdens de diverse oefeningen en familieopstellingen. Korte uitleg voor de mensen die niet weten wat dit inhoudt: tijdens een familieopstelling kijk je naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op het verleden, het heden en de toekomst. Aan de hand van deze opstellingen ontstaat duidelijkheid over gedragspatronen en verhoudingen binnen het systeem. Inzichten die je kunt gebruiken om het heden en de toekomst te veranderen.

Uitgeput en afgemat

Na een hele dag alle antennes te hebben laten uitstaan, is het liefste wat ik op dat moment doe, mijzelf afzonderen en bijkomen van alle heftige emoties van die dag. Ik ben lichtelijk geschrokken van de hevige emoties die in mij loskwamen tijdens het ‘aanraken’ van mijn pijnpunten en heb mijn gevoel alle kanten op voelen gaan bij het horen en zien van de pijn en onzekerheden van anderen. Uitgeput en afgemat, zo voel ik me wanneer ik in de trein naar huis zit met een kloppende hoofdpijn en misselijke maag. Eenmaal thuis stort ik neer op de bank en val ik direct in een lange diepe slaap.

In verbinding

De volgende dag en de dagen erna, dalen de emoties en ervaringen langzaam in. Wat was het eigenlijk een magische ervaring om jezelf zo open te stellen en anderen hetzelfde te zien doen! Waarom houden we ons als mens toch altijd zo in? Waarom zijn we toch altijd maar bezig met wat anderen van ons vinden of wat de maatschappij van ons zou verwachten? Wat als we nou eens allemaal écht naar elkaar gingen luisteren en nog meer naar wat ons eigen hart ons ingeeft? Wat als we nu eens enkel en alleen vanuit liefde zouden handelen? Zou de wereld dan niet zoveel mooier zijn?

Mijn lichaam heeft zowel mentaal als fysiek even tijd nodig gehad om te herstellen van dit bijzondere avontuur. Emoties die jarenlang zijn vastgezet in een hoekje van mijn lijf en hart hebben eindelijk de ruimte gekregen om te bewegen en op te lossen als suiker in een kopje thee. Natuurlijk blijven de gebeurtenissen onderdeel van wie ik ben, maar ik kan met recht zeggen dat ze nu een plekje hebben gekregen en dat er ruimte is ontstaan voor een nog hechtere verbinding. Met anderen, én met mijzelf.