Met deze tips maak je een prachtig fotoalbum van je vakantie

In de fotoboeken-scene wordt de mens in 2 categorieën ingedeeld;

1.  de wij-leggen-elke-gelegenheid-vast-types. Dus ook een album van je aanwezigheid op het feestje van de zwager van die ene oom en daar zijn  buurvrouw van.

2. de wij-maken-alleen-albums-bij-zeer-speciale-gelegenheden. En-dan-eigenlijk-ook-veel-te-laat. Zoals de geboorte van Lotte, dat album werd in 2016 gedrukt toen Lotte net 4 was geworden.

 

Ik behoor zonder twijfel tot de laatste categorie. Ik heb zat ideeën en houd mij telkens voor dat het “zo leuk zou zijn voor later”. Nou inmiddels is het nu wel “later” en moet ik dus ook nog het geboorte album maken van mijn zoontje (juni 2016)…
Deze vakantie heb ik mij voorgenomen om tijdig het album te maken, zodat alles nog vers in het geheugen staat en ik het album nog de beste opbouw en onderschriften kan meegeven.

Aangezien ik namelijk al niet eens meer weet wat ik gisteren heb gegeten, vraag ik mij af of het album van onze vorige zomervakantie straks niet ineens volstaat met foto’s die ik ontvangen heb van vriendinnen op hun toffe vakantieadressen… Prachtige cocktails die wij niet hebben gedronken, of een leuk uitzicht op de zee terwijl wij midden in het binnenland zaten. (lang leve het automatisch opslaan van afbeeldingen)

 

Om tot het perfecte album te komen heb ik hier wat tips verzameld:

 

1 ‘Luister’ naar je foto’s en je eigen creativiteit.

Veel programma’s voor het ontwikkelen van een fotoalbum hebben verschillende lay-outs voor de pagina’s. Je bent gebonden aan de verhoudingen en posities die dit template je biedt.

Terwijl sommige foto’s helemaal niet mooi tot hun recht zullen komen wanneer zij schots en scheef als zogenaamde dia’s op een pagina bungelen!

Bekijk de foto eens goed, wellicht komt deze juist wel paginagroot het beste tot zijn recht. Of in een compositie die jij passend acht. Bedenk goed wat je wilt en start met een blanco album.

 

https://www.instagram.com/p/BjmDOYDlLzx/?tagged=albelli

 

2. Eenheid

Gebruik je graag een filter over je foto’s? Alhoewel vakantie-kiekjes vaak van zichzelf al prachtig zijn maakt iedereen de werkelijkheid graag nog een tikje mooier, niets mis mee. Wanneer je de foto’s bewerkt zul je het mooiste resultaat krijgen als alle foto’s dezelfde filter meekrijgen. Zo hebben ze bijvoorbeeld allemaal dezelfde ‘glow’ of een gelijke ‘vintage’ look.

Pas ook op met het gebruik van figuren en andere illustraties. Wordt er op geen enkele pagina een illustratie gebruikt, ga dan ook niet opeens een schreeuwerige kreet of teken doorvoeren op pagina 12. Nergens een onderschrift bij je foto? Schrijf dat niet ineens een heel reisverslag bij één foto op pagina 4.

 

3. Skip gênante afbeeldingen

Elke ouder maakt een fotoboek met als doel een tastbare herinnering achter te laten voor het moment dat de kids oud genoeg zijn om dit op waarde te schatten.
Bedenk daarom ook dat het album wordt bekeken als kleine Tim niet meer zo heel schattig en klein is. Potty-training op vakantie? Bespaar hem later de foto van de drol op de veranda, waarbij zijn zindelijkheidstraining dus nét even fout ging…  Een bezoekje bij opa en oma op de camping nabij Benidorm? Zet zonnende oma niet topless op de foto. Niet alleen Tim maar niemand wordt hier blij van.

 

4. De vage vakantie vrienden

Iedereen kent hem wel, de dooddoener “Nee dit is echt anders dan andere vakanties, wij houden echt contact met jullie! Het klikt zó goed!” Nou, niet dus. Vanaf het moment dat je met heel je hebben en houden de touringcar instapt zie je deze best friends for a week dus nooit meer. Wees daarom voorzichtig met foto’s van hen toe te voegen in een album dat jaren later nog eens opengeslagen zal worden. Niemand heeft een flauw benul wie die mensen toch telkens zijn die overal proostend met een mierzoete cocktail bij jullie op de foto staan.

 

5. De mamarazzi

Vanaf het moment dat je mama bent heeft je telefoon non-stop onvoldoende opslagruimte. Alles moet worden vastgelegd! Echter zijn er maar weinig foto’s van jezelf samen met je mini versie. Papa staat op vrijwel elke vakantie foto, maar mama is in geen velden of wegen te bekennen… Om nou te voorkomen dat het lijkt of papa jarenlang op één-ouder-vakanties is gegaan zorg ik ervoor dat zo nu en dan papa eens de foto’s moet maken. En ja, dat gaat hem moeite kosten! Want wij verwachten natuurlijk wel de perfecte hoek, met de perfecte lichtinval. Dus mannen,  klim op dat muurtje of drapeer jezelf vlak voor onze voeten. Maak er een paar zodat we kunnen kiezen. En graag zonder te mopperen, want dan duurt die spontane lach alleen maar langer.

 

Deze man snapt hoe het moet.

 

Met deze tips in je achterhoofd maak je zonder twijfel een perfect fotoalbum! Leuk voor later, en leuk voor nu. Eindelijk meer opslagruimte in je telefoon voor het vastleggen van nieuwe herinneringen!