Met deze 5 tips maak je van jouw thuiswerkdag een effectieve dag

Thuiswerken, we zijn het na een pandemie met bijbehorend huisarrest wel gewend zou je moeten zeggen. Maar toch, nu we weer meer dagen op kantoor spenderen, afwisselend met werken in onze home office, lijkt het op die laatste plaats toch soms moeilijk te zijn om je te concentreren. Herkenbaar? Met deze 5 tips maak je van jouw thuiswerkdag ook daadwerkelijk een effectieve dag!

Tip 1: Creeër een fijne werkplek

Thuis aan de slag? Zorg dan dat je een fijne werkplek voor jezelf creëert. Opgeruimd, licht, met een goed bureau, een prettige bureaustoel, voldoende licht en natuurlijk frisse lucht. Misschien ben jij één van die uitzonderingen die prima gedijt in een rommelige omgeving, maar de meesten van ons hebben toch echt baat bij een nette opgeruimde werkplek.

Tip 2: Maak een planning

Eén van de voordelen van thuiswerken is dat je niet om de haverklap gestoord wordt door collega’s. Perfect om die to do list er door heen te rammen! Maak voorafgaand aan jouw thuiswerkdag, of desnoods in de ochtend, een planning van wat je gedaan wilt hebben en deel je dag hiervoor in in blokken. Wanneer je niet goed bent in het plannen van je werkdag, dan zou je eens na kunnen denken over het volgen van een training timemanagement. Hier heb je niet alleen baat bij wanneer je thuis werkt, maar ook op kantoor natuurlijk.

Tip 3: Vermijd afleidingen

De postbode die langskomt, die ene huisgenoot die vrij is, dat wasje dat nog gedaan moet worden. Thuis liggen er veel afleidingen op de loer die de effectiviteit van jouw werkdag negatief beïnvloeden. Vervelend wanneer je jezelf toch echt had voorgenomen bepaalde deadlines te halen. Probeer deze afleidingen dan ook zo goed mogelijk te vermijden. Stel je telefoon in op ‘werk modus’, zonder je af van je huisgenoten en spreek met jezelf vaste tijden af wanneer je dan eventueel toch iets anders (bijvoorbeeld dat ene wasje) mag doen.

Tip 4: Houd contact met collega’s

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om jezelf even terug te trekken en dingen gedaan te krijgen, helpt het houden van contact met collega’s op een thuiswerkdag ook de motivatie erin te houden. Werk je samen aan een project? Laat je collega dan weten welke dingen je op jouw thuiswerkdag gedaan wilt krijgen en houd elkaar op de hoogte van de vorderingen. Zo houd je de spirit erin en je focus hoog.

Tip 5: Have a break

Ook thuis is het heel erg belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Even de aandacht op iets anders vestigen, zodat je daarna je focus weer terug kan vinden. Sta regelmatig op om iets te drinken te pakken, stretch af en toe je lijf en ga tussen de middag zeker eens voor een wandeling naar buiten. Zo houd je jouw energie op peil en verbeter je jouw concentratie voor de rest van de dag.