Magnificent Melbourne

Terugkijkend op onze reis door Australië was Melbourne zeker een van de hoogtepunten. Dit kwam mede door het stralende weer wat we hadden, want dat maakt alles meteen een stuk leuker! Hier hadden we overigens veel geluk mee, want Melbourne staat ook wel bekend als de stad met: ‘Four seasons in one day.’: de uitspraak die benadrukt hoe veranderlijk het weer in Melbourne kan zijn. Na Sydney zijn we via Canberra naar Melbourne gevlogen. Voor deze binnenlandse vlucht betaal je ongeveer €100,- (1 uur vliegen). Buiten bij het vliegveld stond meteen een grote touringcar klaar, die dient als shuttle bus om mensen van het vliegveld naar het centrum te vervoeren. Aan de medepassagiers kon je zien dat zij dit traject (Sydney – Canberra – Melbourne) vaker afleggen. Voor Australiërs is dit hetzelfde als wanneer wij, Nederlanders, naar Amsterdam of Zwolle gaan.

Openbaar vervoer

Eenmaal in het centrum aangekomen kwamen we tot de ontdekking dat het tramvervoer gratis is, in bepaalde zones in het centrum! Wat een goede dienst, zeker een pluspunt! Verder werkt het OV hetzelfde als in Nederland, principe van een kaart waarmee je in- en uit kunt checken. Trams en bussen komen heel regelmatig en het OV wordt dan ook veel gebruikt door de Melbournians (inwoners van Melbourne 🙂 ).

Queen Victoria Market

Een echte aanrader is de Queen Victoria Market. Dit is een eeuwenoude markt die vroeger werd gebruikt om etenswaren te verkopen, maar tegenwoordig kun je er echt van alles vinden. Van goedkope en kitscherige souvenirs, tot prachtige vintage spullen en kleding: zeker de moeite waard om een paar uurtjes te spenderen! Wij kochten hier verse broodjes en heerlijke salami, die we later in een van de mooie parken van Melbourne hebben opgegeten.

Sportstad

Melbourne staat ook wel bekend als sportstad. Dit komt o.a. door de Melbourne Cup, de grootste en beroemdste paardenrace van Australië. Deze vindt traditiegetrouw ieder jaar plaats op de eerste dinsdag van november. De tweede naam van deze race is: ‘The race that stops a nation.” Iedere Australiër legt zijn werk op dat moment een paar minuten neer om te kunnen kijken naar indrukwekkende paardenrace.
Daarnaast vindt ieder jaar het eerste Grand Slam tennistoernooi van het jaar plaats in het Melbourne Park. Dus sportliefhebbers kunnen hun hart hier zeker ophalen.

Gratis wandeltours

Via Tripadvisor kwamen we erachter dat er in Melbourne gratis rondleidingen door de stad worden gegeven door een gids. Natuurlijk kwamen de toeristen in grote getalen hierop af, dus met een flinke groep mensen hebben we meer dan 3 uur door de stad gelopen. Tijdens deze wandeling kregen we interessante informatie over de geschiedenis van de stad, maar ook leuke tips over leuke ‘rooftop bars’ en hippe restaurants. Aan het einde van deze tour is er ook de gelegenheid om een donatie geven aan de gids: zeker terecht en verdient.

Typisch Melbourne

Wat Melbourne typeert zijn de gezellige ‘pubs’ waar je een heerlijke home made hamburger kunt proberen of de beroemde ‘Chicken Parma’: een kipschnitzel, met daarop een tomatensalsa én Parmezaanse kaas.. smullen! Melbourne heeft qua eten ook veel Europese invloeden, er zijn wijken waar je heerlijk Italiaans kunt eten en natuurlijk is China Town ook onmisbaar in zo’n wereldstad.
Verder staat Melbourne ook bekend om de ‘street art’, bijzondere graffiti kunstwerken die je verspreid door het centrum op de muren kan vinden.