Lynn Spoor: slechts 25 jaar en succesvol (internationaal) kunstenares

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal..

Lynn Spoor (25) woont samen met haar verloofde in Amsterdam Oud-Zuid en timmert aan de weg als internationale kunstenares. Al op jonge leeftijd – slechts 12 jaar oud – startte zij met het maken van realistische portretten. De techniek van het realisme beheerst ze uitstekend, maar het is in de abstractie dat zij haar vrijheid vindt. Inmiddels weet Lynn in binnen- en buitenland mensen met haar kunst te raken. Wij spraken haar over haar bijzondere beroep én leven.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Mensen kunnen mij kennen door de grote abstracte kleurrijke schilderijen die ik maak. Deze exposeer en verkoop ik zowel nationaal als internationaal. Ik ben begonnen met kunst maken toen ik 14 was en heb ondanks mijn nog jonge leeftijd al veel gedaan en meegemaakt binnen de kunstwereld. Hierdoor heb ik ook al de nodige media aandacht gehad, dus wellicht heb je me eens voorbij zien komen!

Waar sta je op dit moment in het leven?

Ik voel dat ik op dit moment weer een nieuwe fase in ga in het leven. Zowel zakelijk als privé. Zo ga ik dit jaar trouwen met de liefde van mijn leven, wat ik echt zie als een nieuw hoofdstuk. Maar ook zakelijk en creatief voel ik dat dit jaar een nieuwe fase zal brengen. Later dit jaar heb ik een bijzondere expositie op de planning staan en ik ben bezig met nieuw werk te creëren. Ook heb ik heel veel lieve en fijne mensen om mij heen die mij altijd steunen. Ik ben heel gelukkig!

Vrouwen zijn in de Kunst nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd. Niet omdat vrouwen geen goede kunstenaars zijn, maar omdat ze tot niet zo heel lang geleden nauwelijks serieus werden genomen in de kunstwereld. 

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Momenteel doe ik binnen mijn zaak alles zelf. Van het creëren van de werken tot het verzorgen van de financiële kant van het kunstenaars-, ondernemerschap. Mijn ambitie is dan ook dat ik wat meer ga loslaten. Graag zou ik dan ook een mooi samengesteld team willen hebben, zodat ik mij volledig kan focussen op creëren. Daarnaast wil ik veel meer exposeren en mijn kunst ook tonen aan mensen die het puur willen zien in plaats van aanschaffen. Dat ik een breder publiek kan raken naast mijn klanten en verzamelaars. En natuurlijk zijn er ook nog persoonlijke dromen, zoals het hebben van een huis in Zuid-Frankrijk. Hier zou ik dan willen wonen en werken. Amsterdam zal ik nooit helemaal los willen en kunnen laten, maar het wonen in Frankrijk lijkt mij wel echt geweldig! De natuur, omgeving en de manier van leven, het spreekt me enorm aan.

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Dingen leren wegzetten en zelfs vergeten. Alles wat je negatief beïnvloedt moet je weinig aandacht geven, omdat dát meestal de dingen zijn die veel energie kosten. Bovendien overschat je de waarde van die dingen ook snel. In een eerdere relatie ben ik bijvoorbeeld enorm gekwetst. Die bagage nam ik mee in mijn huidige relatie en dat was voor mij en mijn verloofde soms best heftig. Ik heb daar erg veel van geleerd en ben ook blij dat ik dat nu al heb mogen leren. Het heeft ook te maken met een vorm van onzekerheid denk ik.

Maar ook zakelijk kun je jezelf hiermee erg in de weg zitten. Het weerhoudt je bijvoorbeeld van het durven nemen van bepaalde stappen. Ik heb geleerd naar mijn hart te luisteren en niet naar mijn onzekerheid. Een hele fijne les!

Alles wat je zegt, denkt en voelt is een directe reflectie op je toekomst.

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

In de Kunstwereld is het nog steeds een uitdaging om gendergelijkheid te bereiken en vrouwen dezelfde kansen en erkenning te geven als mannelijke kunstenaars. Vrouwen zijn in de Kunst nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd. Niet omdat vrouwen geen goede kunstenaars zijn, maar omdat ze tot niet zo heel lang geleden nauwelijks serieus werden genomen in de kunstwereld. Ik zou dat graag met andere vrouwelijke kunstenaars willen doorbreken en meer willen benadrukken dat kunstenaars beoordeeld moeten worden op basis van hun talent en creativiteit. Laten wij ervoor zorgen dat de ogen geopend worden en laten we juist de diversiteit van de kunstenaarsgemeenschap vieren, ongeacht gender, etniciteit of achtergrond. 

Wat is jouw levensmotto?

‘’Alles wat je zegt, denkt en voelt is een directe reflectie op je toekomst. ‘’ Ik ben me ervan bewust dat hoe je denkt en leeft, kan bepalen wat voor stappen je maakt in het leven. Probeer alles dan ook met een positieve mindset te bekijken. Het zal je als persoon laten bloeien en stralen. En op deze manier omring je jezelf dan ook weer met mensen die jou gelukkig maken.

Daarnaast zeg ik ook altijd ‘’Dare to Dream‘’. Ik geloof dat het leven heel veel te bieden heeft, dus durf te doen en durf risico’s te nemen. Als iets goed voelt, waag dan gewoon die gok! Lukt het niet, dan was het een mooie ervaring en levensles. Ik voel dan ook zeker dat er nog veel meer op mijn pad gaat komen, het is maar net hoe je het zelf bewandelt.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Ik wist op jonge leeftijd al wat ik wilde gaan doen en wat ik wilde worden; bezig zijn met mijn creativiteit en kunstenares worden. Maar dit werd niet altijd geaccepteerd door andere jongeren. Ik werd dan ook vaak raar aangekeken omwille deze droom. Het is natuurlijk ook geen beroep waar je heel vaak over hoort en vooral niet als je jong bent. Al snel word je in een hokje geduwd van Einzelgänger of wazige, het zal je dan wellicht ook niet verbazen dat ik hierom ook gepest ben. Een moeilijke fase, waarin ik mijzelf soms erg gekwetst heb gevoeld.

En toch heb ik mij altijd groot gehouden en ben ik mijn eigen pad blijven bewandelen. Trouw gebleven aan die ene droom. En kijk wat het me heeft gebracht en waar ik nu sta in het leven! Ontzettend gelukkig met een goed lopend bedrijf. Als ik er nu op terugkijk, dan ben ik best trots! Ik zou mijn jongere zelf dan ook zeker het advies geven om bij zichzelf te blijven en te realiseren dat dit goed genoeg is.

Benieuwd naar het werk van Lynn? Neem een kijkje op haar website www.lynnspoor.com.