Lijden relaties echt onder Corona?

Lijden relaties echt onder corona? Corona is k*t, maar de gevolgen van de maatregelen zijn ook niet best! Onderzoek van landelijke behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie staan. Bijna 45 procent van de respondenten geeft aan dat hun relatie is verslechterd het afgelopen jaar. Niet zo’n best nieuws, vind je ook niet? Waar tot nu toe met name de negatieve invloed van de coronacrisis op relaties werd uitgelicht, lijkt het toch genuanceerder te liggen.

Minder positieve energie

Mensen die aangeven dat hun relatie verslechterd is, lijken minder gezelligheid en minder positieve energie in hun relatie ervaren. Ook wordt er binnen de relatie minder gevoelens en liefde getoond. Communicatie is slechter en onderlinge verschillen worden extra uitgelicht in deze tijden. Vrij logisch is dat wel, niet? Tot slot idealiseert men de partner en de relatie minder. Pieternel Dijkstra, relatietherapeut bij Psyned: “Idealisering zorgt ervoor dat  jij je relatie blijft bezien als positief. Als dat verdwijnt maakt dat de relatie relatief kwetsbaar, bijvoorbeeld voor overspel.” Bij mensen die juist positiever in hun relatie staan zijn de kaarten anders geschud. Daar is het tegenovergestelde beeld te zien. 

Lijden relaties echt onder corona?

Pieternel Dijkstra, relatietherapeut bij Psyned legt het aan ons uit. “Je kan de afgelopen tijd echt zien als een test voor de relatie. Veel stellen zitten door de coronacrisis op elkaars lip. Bij sommige stellen pakt dit slecht uit, bij anderen goed.” Bij stellen die zich slecht raad weten met de situatie ontstaan veel negatieve emoties. Zaken die men voorheen maar een beetje irritant vond aan elkaar, groeien nu uit tot grote ergernissen. Herkenbaar? Tegelijkertijd zijn er door de corona-maatregelen minder momenten om op te laden: cafés en sportscholen zijn dicht en bezoek mag maar beperkt.  

Er zijn ook stellen die een positieve draai weten te geven aan de situatie. Ze ervaren het samenzijn ook als een kans voor meer onderlinge verbinding. Dijkstra: “Je kan samen dingen doen waar je eerder te weinig aan toe kwam, zoals vrijen of samen koken. Dan is de situatie nog steeds zwaar maar trekt deze minder een wissel op je relatie. Sterker nog, je relatie kan er door groeien.”

Houd vol!

Zit jij op dit moment in een relatie? Welk effect van dit Corona tijdperk voel jij op jullie relatie? Laten we positief blijven en focussen op de mooie dingen in het leven, ook al zijn ze nóg zo klein! En als je elkaar dan toch echt beu bent.. ga je lekker een stukje wandelen. ALLEEN!