Liefdesverdriet? 5 x tips om je gebroken hart te helen

De liefde is kwetsbaar. Je gevoel heb je niet zelf in de hand. De liefde kan je intens gelukkig laten voelen, maar ook diep ongelukkig. Je hart kan letterlijk pijn doen. Het ligt in duizend stukjes en je denkt dat je dit verlies niet aan kan. Wekenlang huil je jezelf in slaap. Je krijgt geen hap door je keel. Je voert eindeloze gesprekken met je vriendinnen. Overal waar je fietst of loopt, denk je dat je hem ziet. En elke morgen hoop je dat hij naast je ligt wanneer je wakker wordt. Je hebt een gebroken hart.

Geheel onverwachts wordt je relatie beeindigd. Of jij nu degene bent die moet gaan vertellen dat je niet meer samen verder wil of jij dit nieuws te horen krijgt: het is voor beide moeilijk. Of je nu 3 maanden samen bent of 30 jaar.

Liefdesverdriet is mentaal een moeilijk proces. Op het moment dat het je overkomt denk je dat je nooit meer zoiets gaat voelen voor iemand anders. Het kent een aantal stappen waar je doorheen moet:

  • Je krijgt een klap en je kan niet geloven dat het over is.
  • Je realiseert je dat het over is en je voelt boosheid en angst.
  • Zeker als vrouw ga je denken dat het aan jou ligt. Je hebt het gevoel dat je waardeloos bent en nooit iemand anders zal vinden.
  • Je komt tot inkeer en beseft dat deze breuk niet het einde van de wereld is.

Heb je een gebroken hart?

Zit jij op dit moment thuis met een gebroken hart? Dan hoop ik dat je je door deze tips wat beter gaat voelen:

  • Misschien ben je er in de eerste weken nog niet aan toe maar verwijder hem/haar op Facebook, Instagram en andere Social Media. Haal jullie foto’s weg en neem geen contact meer met hem/haar op. Je maakt het jezelf anders alleen maar moeilijker.
  • Focus je op jezelf. Zoek een nieuwe uitdaging, ga leuke dingen doen met vriendinnen en koop iets waar je blij van wordt. Zorg goed voor jezelf.
  • Stel de vraag: “waar heb ik nu behoefte aan?” Als het antwoord is dat je graag een hele dag in bed wil huilen en een reep chocolade op wil eten. Doe dat dan gewoon. Dit hoort bij het proces.
  • Zoek afleiding, maar stap niet direct in een nieuwe relatie. Verwerk eerst het verlies, breng je eigen leven op orde en ga pas een relatie aan als je je weer gelukkig voelt.
  • Probeer positief te blijven denken.

And maybe a happy ending doesn’t unclude a guy, maybe it’s you, on your own,

picking up the pieces and starting over, freeing yourself up for something better in the future.

Maybe the happy ending is just moving on

Vaak ligt het aan de situatie, maar bij sommige mensen duurt het een paar maanden voordat ze hersteld zijn van een gebroken hart. Bij ander duurt het een jaar. Tijd heelt alle wonden. En vergeet vooral niet: na regen komt weer zonneschijn!