Latanya Alberto (25) staat dit weekend op NN North Sea Jazz Festival

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebbe met dromen najagen en het leven vieren. Hoe ze dat doen? En wat hun levensmotto is? Wij dronken een bak koffie medt ze en duiken in hun verhaal..

Latanya Alberto brengt met haar 25 jaar een jonge frisse wind in de singer-songerwriter & performer scene. Van jongs af aan is de Amsterdamse bezig met muziek en werkt hard aan haar professionele carrière als onafhankelijke artiest. Wij spraken Latanya over haar leven en passie én haar aankomende performance op NN North Sea Jazz Festival 2023.

WAAR KUNNEN MENSEN JOU VAN KENNEN?

Mensen kunnen mij kennen van het internationale online platform COLORS waar ik twee keer heb mogen staan. Ook heb ik een aantal keren met het Metropole Orkest mogen optreden én kun je mij op de radio hebben gehoord! Ik heb in het voorprogramma gestaan van John Legend, en wellicht heb je mijn laatste single ‘Landing Soft’ beluisterd, die ik in opdracht van Nationale-Nederlanden en het Mauritshuis geschreven heb. Momenteel ben ik hard bezig met mijn show voor NN North Sea Jazz, waarbij Nationale-Nederlanden mij support richting het podium. Je kunt mij dus wellicht ook herkennen van de campagne rondom NN North Sea Jazz.

WAAR STA JE OP DIT MOMENT IN HET LEVEN?

Ik ben hard aan het werk. Ik ben heel gefocust. Ik heb het idee dat ik op het punt in mijn leven ben waarbij ik de kansen krijg om te laten zien welke fundering ik heb opgebouwd, en wat ik in huis heb. Ik vind het een ontzettend leuke fase omdat dit de fase is waarbij ik aan de ene kant in alle zelfverzekerdheid op het podium en op de set sta, en goed in mijn vel zit. En aan de andere kant in situaties kom waar ik mag opkijken naar mensen die mij inspireren en ik de ‘lerende’ persoon mag zijn in de ruimte. Nieuwe dingen leren en in ruimtes zijn waar er altijd iemand slimmer en meer ervaren is dan ik, is zo belangrijk voor mijn groei, focus en nederigheid.

WAT ZIJN JOUW DROMEN OP PERSOONLIJK EN ZAKELIJK VLAK?

Ik droom ervan op internationaal gebied de ideeën, concepten en producties te kunnen realiseren die ik voor ogen heb. Mijn mentaliteit is grensverleggend, en ik kan niet wachten om dit op een steeds grotere schaal te gaan realiseren, en de gap tussen mijn concepten en de gerealiseerde kunst meer en meer te verkleinen. Ik droom ervan op een bepaald punt kenbaar te zijn voor mijn muziek en kunst, maar ook voor de impact die dit heeft gehad op een maatschappelijk en sociaal level. Denk hierbij aan thema’s zoals; mentale gezondheid, transparantie van de geschiedenis en de consequenties van het patriarchaat. Hieraan haak ik nog de ambitie om deze impact in andere branches door te trekken en grenzen hiertussen te vervagen.

WAT IS DE MOOISTE, PIJNLIJKSTE, GROOTSTE LES DIE JE TOT NU TOE IN HET LEVEN HEBT GELEERD?

Je bent zelf de meest waardevolle gatekeeper van je verhaal. Omring je zelf met mensen die jou echt begrijpen en jouw visie kunnen vertegenwoordigen. Alleen dan blijft het verhaal wat je verteld, het verhaal wat je bedoeld hebt. Alleen dan kun je groei doormaken zonder afleidingen.

WELK TABOE ZOU JIJ WILLEN DOORBREKEN?

Ik hecht veel waarde aan, maar beperk mezelf niet tot, thema’s zoals maatschappelijke ongelijkheid en feminisme. Ook mentale gezondheid en het normaliseren hiervan speelt een belangrijke rol in mijn muziek. Naast muzikant ben ik ook een dichter. Ik zie gedichten als een medium waar pijn en onvrede op de mooiste manieren uitgedrukt kan worden. Dit concept schemert door in mijn muziek en beeldende kunst. Mijn nummers kunnen verzachtend zijn voor het oor in de eerste instantie, maar als je goed naar de teksten luistert hoor je de pijn en het lijden van deze maatschappelijke thema’s. Op die manier wil ik mensen op een andere manier bewust maken van het perspectief van ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen waar ik over kan spreken, en probeer ik hen multidisciplinair te prikkelen.

Een voorbeeld hiervan is het thema van mijn laatste EP ‘Home’. In de eerste instantie klinkt het onschuldig, maar wanneer je dieper duikt in de songteksten en de reis die het EP doormaakt, kom je erachter dat het eigenlijk gaat over je thuis voelen in je ‘mind’ en alle trauma, externe prikkels, hedendaagse racisme en misogynie die deze reis naar je ware kern bemoeilijken.

WAT IS JOUW LEVENSMOTTO?

Blijf authentiek. Ik heb altijd een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad, en ik zie mijn muziek en kunst als een middel om mij hier over uit te spreken. Het is dan ook mijn motto uniek te blijven in mijn output, de grenzen van kunstgebieden op te zoeken, en bewustzijn op te wekken, en te bespreken met zoveel mogelijk mensen. Ook in mijn persoonlijke leven vind ik het ontzettend belangrijk dat de relaties die ik heb puur zijn en gebaseerd zijn op authenticiteit. We zijn eerlijk tegen elkaar en eerlijk met onszelf. Ik geloof heel sterk dat je de energie aantrekt die je zelf de wereld in brengt. Juist in een generatie en een tijd waar het zo makkelijk is om je voor te doen als iets wat jij niet bent, is het krachtig om jezelf te zijn en dit te verdedigen.

WELK ADVIES ZOU JIJ JOUW JONGERE IK GEVEN?

Vertrouw je ‘gut feeling’ volledig. Als je jonger bent is het makkelijker om anderen op je in te laten inspreken. Voor mij was het niet altijd duidelijk wat de intentie van anderen was, en vond ik het lastig om een keuze te maken. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik diep van binnen heb geweten wat het juiste voor mij zou zijn, maar ik niet altijd de moed had om mijn ‘gut’ feeling blindelings te volgen. Nu ik dat wel doe, is alles zo veel makkelijker. Dit sluit ook aan bij mijn motto ‘authentiek blijven’ en jezelf eren. Uiteindelijk is het aan mij om te bepalen welke keuzes ik maak op basis van mijn ‘gut feeling’ en welke concessies ik wil maken. Maar dat ik weet dat mijn gut feeling er is, en ongelofelijk helder tot mij spreekt, acht ik toch wel 1 van mijn superpowers.