Klimmen voor koffie: Solidaridad organiseert klimmarathon voor koffieboeren

Weet je nog dat wij laatst schreven dat ons kopje koffie bedreigd wordt door klimaatverandering? Uit de meest recente Koffiebarometer blijkt namelijk dat de productie van Arabica-koffie met meer dan 45% gaat afnemen door de veranderingen in het klimaat. Reden te meer voor de organisatie Solidaridad om met een klimmarathon in actie te komen voor de koffieboeren die hierdoor flink in de problemen raken.

Klimmen tegen klimaatarmoede

Op zaterdag 4 november organiseert de wereldwijde netwerkorganisatie Solidaridad in samenwerking met Mountain Network en Better Together Agency (bekend van het Ommetje van de Hersenstichting) een klimmarathon in Nieuwegein om aandacht te vragen voor de problemen die de koffieboeren ondervinden als gevolg van de klimaatverandering. Deze boeren staan immers ook voor extreme uitdagingen zoals droogte, hitte, hevige regenval plagen en ziektes. De oogst is daardoor erg onvoorspelbaar geworden, dit terwijl koffie vaak de enige bron van inkomsten is. Het gevolg is nog meer armoede en een onzekere toekomst voor de boeren. En ook duurdere koffie van lagere kwaliteit voor consumenten. Geen goed nieuws voor onze o zo geliefde havercappu’s!

Ook Anouk Maas, actrice en bekend van haar rollen in musicals, GTST en Expeditie Robinson waagt zich aan de klimmarathon om de koffieboeren te steunen: “Een berg opklimmen, 12 uur lang, om zoveel mogelijk meters te maken, is een uitdaging die om veel moed, kracht en de juiste mindset vraagt. Die uitdaging ga ik niet uit de weg en ondertussen zamelen we geld in zodat we de koffieboeren kunnen ondersteunen”.

Supporten?

Benieuwd hoe deze 60 klimmers het 12 uur lang gaan volhouden? Toeschouwers zijn van harte welkom om te komen kijken en de klimmers aan te moedigen รฉn te sponsoren. Met de filmvertoning van Free Solo en de klanken van DJ Wesdex belooft het een gezellige en feestelijke dag te worden. De klimmarathon eindigt om 22:00 uur met de bekendmaking van het eindbedrag dat door sponsoring bij elkaar is geklommen. Het streefbedrag is maar liefst โ‚ฌ 20.000! Met dit geld traint Solidaridad koffieboeren in klimaatslimme landbouw voor een duurzame toekomst. Zo zijn wij zeker van ons heerlijke kopje koffie in de ochtend!

Bezoek het evenement bij Klimhal Mountain Network (Blokhoeve 12, Nieuwegein).