Je eigen onderneming starten? Volg deze stappen

Yes! Jij hebt besloten om de sprong in het diepe te wagen en jouw eigen onderneming te starten. Gefeliciteerd! Voor deze beslissing is al heel wat moed vereist. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus doken wij voor jou in de belangrijke eerste stappen die jij als startende ondernemer moet nemen voor een vliegende start.

1. Stel een bedrijfsplan op

Je hebt een fantastisch idee en kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Helemaal top natuurlijk, maar hold your horses. Stel eerst voor jezelf een gedegen bedrijfsplan op. In een bedrijfsplan werk jij je idee uit, stel je verwachtingen en maak je een prognose voor de toekomst. Want wat zijn je doelstellingen precies? Waar wil je staan over 1 jaar en waar over 5? Met dit plan in handen heb je een meetinstrument om handen om jouw bedrijfsvoering richting te geven.

2. Doe marktonderzoek

Stel, je start een nieuw duurzaam kleding merk dat zich richt op het maken van powersuits. Weet jij hoe jouw concurrentie eruit ziet? Welke merken verkopen er nog meer van die toffe gekleurde powersuits en welke daarvan zijn ook nog eens duurzaam? Hoe zorg jij dat je je van hen onderscheidt? Doe gedegen marktonderzoek en breng jouw concurrentie in kaart. Zo weet je waar er kansen liggen en welke bedreigingen je uit de weg moet gaan.

3. Maak een financieel plan

Natuurlijk wil jij met jouw onderneming geld verdienen. Maak van te voren dan ook een financieel plan waarin staat hoe jij jouw onderneming gaat financieren en hoe de omzet eruit moet komen te zien om jouw onderneming winstgevend te maken. Welk omzetdoel heb jij voor het eerste jaar? En welke investeringen dien je in het eerste jaar te doen om jouw uiteindelijke financiële doelstelling te behalen?

4. Naam & Rechtsvorm

Bedenk een pakkende en passende naam voor jouw onderneming en bepaal de rechtsvorm. Zo kun je een eenmanszaak opzetten, deelnemen in een VOF of een BV starten. Laat je goed informeren over welke rechtsvorm goed bij jouw plannen past en welke aansprakelijkheden daarbij komen kijken. Check ook even in het handelsregister of de door jou gekozen naam niet al bestaat en leg tijdig jouw bedrijfsnaam vast

5. Regel administratie & verzekeringen

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een administratie bij te houden die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Je kunt zelf aan de slag gaan in Excel, maar beter is het nog om gebruik te maken van één van de vele online boekhoudprogramma’s die het bijhouden van een administratie heel veel makkelijker maakt. Zorg verder voor een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje, waardoor je altijd risico loopt dat er iets misgaat tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden, waar klanten je vervolgens aansprakelijk voor kunnen stellen. Met zo’n verzekering worden de kosten voor het verhelpen van de schade vergoed.

6. Schrijf je in bij de KVK

Ben je klaar voor de officiële start van jouw spiksplinternieuwe bedrijf? Dan schrijf je je als onderneming in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De inschrijfkosten hiervoor zijn eenmalig € 75,00.

Ben je van plan thuis te werken? Vind hier een checklist voor jouw thuiskantoor.