Israël: waarom je dit land tenminste 1 x moet bezoeken in je leven

Google Israël en je ziet de eerste twee pagina’s vrijwel alleen maar negatief nieuws. Onrust, gezeur, relletje hier en daar.. Waarom zou je er in hemelsnaam op vakantie gaan?

Let’s be honest: de grootste redenen om voor Israel te kiezen was dat het zonnetje er regelmatig schijnt, het maar 4.5 uur vliegen is en de vlucht naar Tel Aviv spotgoedkoop was. Maar deze redenen zal ik niet meer noemen als iemand mij vraagt waarom ze Israël zouden moeten bezoeken. Het is een ontzettend bijzonder en veelzijdig land, met een indrukwekkend maar dramatisch verhaal, de allerbeste keuken en liefste mensen. Ik kan er kantjes over vol schrijven maar ik zal jullie proberen te overtuigen met een paar highlights uit mijn reis…

Jeruzalem

Ik denk dat er geen enkele stad bestaat die zo veel cultuur, geloof, spiratualiteit en geschiedenis uitademt als Jeruzalem. Dit is de stad waar de meest strikt gelovige Orthodoxe Joden, Moslims en Christelijke elkaars buren zijn. Hier staat het leven in teken van het geloof, worden straten gevuld met Jezusbeelden, Joodse kandelaren en Arabische marktlieden. Er is geen druppel alcohol te vinden en alles sluit in de avonden en vanaf vrijdagavond tot zaterdagavond.

Tegelijkertijd is het Jeruzalem, buiten de traditionele stadsmuren, een hippe westerse stad waar wordt gewoond, gewerkt en geleefd. Een dag rondlopen door deze stad laat je tal van verschillende werelden binnen stappen; van de moskee op Temple Mount, naar de klaagmuur in de oude stad en door voor een biertje bij de hippe foodhall, in de nieuwe stad. In de ene wereld zul je je meer thuisvoelen dan in de ander, maar ongemakkelijk of niet welkom heb ik me nergens gevoeld.

Accommodatietip: The Post Hostel | Good food: Abu Shukri | To do: Doe een guided tour om de stad te begrijpen & beklim de Temple Mount | Don’t miss: het inluiden van de Shabbat bij de klaagmuur

De Dode zee en omgeving

Dit is er sowieso eentje die je af wilt vinken in je leven! Naast dat het een hilarische ervaring is om in de dode zee te drijven is het ook een prachtig gebied. Al drijvend in het water kun je lekker je lichaam scrubben met het natuurlijke zout en heb je prachtig uitzicht op de Israëlische bergen aan de ene kant en de Jordaanse bergen aan de andere kant van het water.

Ein Gedi is een stadje aan de Dode Zee met een prachtig natuurreservaat, waar je rustige hikes kunt doen door de verschillende Wadi’s – indrukwekkende bergkloven vol flora en fauna.

De nederzetting Masada is ooit gebouwd in 40 BC door Koning Herodes de Grote, als strategisch fort, en is later gebruikt als schuilplaats door de ,uit Jeruzalem verdreven, Zeloten in 70 AD. Deze Zeloten voerden een dappere strijd tegen de Romeinen. Toen ze inzagen dat deze strijd een verloren zaak werd, hebben de Zeloten 10 man uitgekozen die het hele volk moesten uitmoorden zodat ze niet in handen zouden vallen van de Romeinen. De laatste man moest zelfmoord plegen – iets wat strafbaar is volgens de Joodse regels. Inderdaad, een vrij heftig drama op een indrukwekkende plek midden in de woestijn. Zeker een bezoekje waard.

Accommodatietip: Shkedi’s Camplodge | To do: roadtrippen van Ein Gedi naar Tel Aviv vanwege het prachtige uitzicht | Don’t miss: Wadi Arugot

De Negev

Zand, kamelen en hier en daar een vetplant: de Negev is het woestijngebied in het zuiden van Israël dat je zeker niet mag overslaan. Hoe verder je richting de Rode zee rijdt, hoe meer water en groen je tegenkomt: in de vorm van natural springs, wijngaarden en zelfs een van de beste snorkelgebieden op aarde, in Eilat. Wij zijn vanwege tijdgebrek niet verder gekomen dan Makhtesh Ramon, een gigantisch kraterlandschap, waarin je jezelf even in een Sci-Fi film waant (Star Wars is hier blijkbaar gefilmd). Sommigen noemen het de Grand Canyon van Israël, sommigen vinden het lijken op het maanlandschap – helaas kan ik beide niet beamen ;). Het was in ieder geval iets wat ik nog nooit eerder had gezien en wat ik niet had willen missen.

Accommodatietip: Ibike | Good food: Lasha Bakery | To do: 4×4 huren als je de kans hebt, of doe sportief en ga mountainbiken | Don’t forget: warme kleding – het kan hier ontzettend koud zijn vanwege de hoge ligging

Tel Aviv & Jaffa

The city that never sleeps! Deze stad bestaat dus eigenlijk uit 2 delen: De oude haven (Jaffa) en het nieuwe centrum (Tel Aviv). Ook in deze stad komt oud en nieuw op een indrukkende manier samen. Door de oude straatjes van Jaffa kun je heerlijk verdwalen. De verhalen die je tegenkomt op straat zijn facinerend. Sommige zul je zelfs herkennen uit de Bijbel, de Koran of de Thora.

Het drukke stadcentrum van Tel Aviv is volledig ingericht op het comfort en leven van de bewoners. De stad staat vol met outdoor fitnessapparatuur, parken met hangmatten en het heeft zelfs een hondenstrand. Tel Aviv heeft een prachtige kustlijn met een boulevard die je van de oude haven in Jaffa helemaal naar de nieuwe haven brengt. Prima wandel-, hardloop- of fietsroute!

Op elke hoek van de straat vind je een leuke eettent of gezellige koffiebar. Verhongeren zul je hier zeker niet en uitdrogen al helemaal niet! Tel Aviv is zo’n stad waar ik prima zou kunnen wonen. Het heeft alles: zon, strand, lekker eten en een relaxte sfeer.

Accommodatietip: The Abraham Hostel | Good food: Shaffabar & Lehamim Bakery | Good drinks: Beer Garden & Sarona Centre | To do: Free tour door Jaffa centrum | Don’t miss: Falafel, brood van de Arabische bakker, Shwarma, Shakshuka … & het lokale biertje Goldstar

8 dagen heb ik mogen rondreizen door dit bijzondere land en ik ben nog lang niet klaar. Sterker nog: ik ga volgend jaar terug! Of ik me onveilig heb gevoeld? Nee, geen enkele keer. Of ik met de neus op de feiten ben gedrukt? Ja, meerdere malen. Maar dat is het mooie aan reizen. Beseffen dat jouw standaard niet iedereens standaard is. Je leert hier het nieuws te relativeren, omdat je hebt gezien en hebt gevoelt wat er speelt. Laat dit je nooit tegenhouden om Israël een bezoek te brengen.

Meer foto’s? Check mijn insta story!