Is ons ochtendritueel in Gevaar? Hoe Klimaatverandering Ons Kopje Koffie Bedreigd!

Als er één ding is waar we niet zonder kunnen tijdens onze hectische ochtendroutine (of die welverdiende pauze), dan is het wel ons vertrouwde kopje koffie. Maar, hou je vast: onze favoriete koffiemomenten staan onder druk en ons kopje koffie wordt bedreigd! Uit de recentste Koffiebarometer blijkt namelijk dat de productie van onze heerlijke koffiebonen in gevaar is. Say WHAT?!

Shocking; ons kopje koffie bedreigd

Uit de recentste Koffiebarometer blijkt dat de productie van onze heerlijke Arabica-koffie met meer dan 45% gaat afnemen. Waarom? Nou, klimaatverandering gooit roet in het eten (of beter gezegd, in onze koffie). Stijgende temperaturen en droogteperiodes zorgen voor misoogsten en dat betekent slecht nieuws voor onze koffievoorraad, en dus voor onze havercappu’s, espresso shotjes en lattes.  In de pas gepubliceerde Koffiebarometer is te lezen dat 45 procent van de gebieden waar nu Arabica koffie wordt geteeld, in 2050 niet meer geschikt zal zijn voor koffieproductie (!). Tegen die tijd is ook 24 procent van de Robusta-plantages ongeschikt. Ongelooflijk toch?

De directeur van Solidaridad (een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor een wereld waarin alles wordt gemaakt en gekocht in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties), Heske Verburg, geeft aan dat als koffiebedrijven niet snel actie ondernemen, we ofwel genoegen moeten nemen met mindere kwaliteit, ofwel dieper in de buidel moeten tasten voor dat perfecte bakkie. En zeg nou zelf, willen we dat ook onze koffie nóg duurder wordt?

Een oplossing?

De oplossing voor deze dreigende crisis? Die is niet heel eenvoudig, maar in ieder geval is duidelijk dat de grootste koffiebrands meer zouden moeten doen om de koffieboeren te steunen. Nestlé en Starbucks scoren in ieder geval wat punten met hun duurzaamheidsstrategieën. Maar merken als Douwe Egberts blijven teleurstellend achter.

“Niemand weet precies wat de toekomst brengt”, aldus Verburg. “Maar het is zeker geen koffiedik kijken om te weten welke kant het opgaat met ons favoriete drankje: koffie zoals we het kennen gaat verdwijnen.” Dus, lieve koffie-liefhebbers, laten we ons bewust zijn van waar onze koffie vandaan komt en misschien eens kijken naar duurzamere koffie-opties. Want een wereld zonder onze geliefde Arabica? Daar willen we toch niet aan denken!