Indian summer in de Franse bergen

Savoie Mont Blanc, toevluchtsoord voor pure ontspanning

Allemaal stonden we te popelen om ook dit jaar weer op die welverdiende zomervakantie te gaan. Leek het er even op dat we deze zomer ongestoord konden gaan en staan waar we wilden, corona gooide nog steeds roet in het eten. Reizen naar het verre buitenland werden afgeblazen en regels van de buurlanden legden ons reislustige volk beperkingen op. Toch vond ik een rustige plek om even te ontsnappen; niet alleen aan het dagelijks leven, maar ook een beetje aan corona. Samen met een vriendin vertrok ik naar de Franse regio Savoie Mont Blanc voor een reis langs wijngaarden, bergen en meren. En alhoewel de mondkapjes ook hier het straatbeeld sieren, de sfeer is er relaxed en uitgelaten. Van winkelen in Chambéry tot overnachten in een boomhut met uitzicht op de Mont Blanc. Indian summer in de Franse bergen!

Chambéry: verrassend gezellig

De reis begint met een verblijf in Chambéry, voor velen bekend van het vliegveld dat jaarlijks duizenden wintersporters verwelkomt voor hun doorreis naar de bergplaatsen. Het stadje wordt omringd door bergen en ademt Franse ‘joie de vivre’. Wat meteen opvalt is het aanzienlijke winkelaanbod dat de stad te bieden heeft. Van kleine boetieks tot de bekende modeketens, fashionista’s jullie zitten hier goed! Op zaterdagochtend is er een gezellige markt waar je uren over kunt struinen. Olijven zo groot als pruimen, verse baguettes en lokale honing. Mocht je een feestmaal willen bereiden, dan is dit de plek om je inkopen te doen. Tussen het winkelen door strijk je neer op één van de vele terrasjes voor een koffie met verse croissant of een ‘déjeuner’ met een goed glas wijn uit de streek. Deze stad is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de verschillende meren van Savoie Mont Blanc, waaronder Lac d’Aiguebelette en Lac du Bourget.

Adresjes

Petit Hôtel Savoie Mont Blanc - Ladify.nl

Magische bergmeren

Lac d’Aiguebelette

Savoie Mont Blanc telt 4 grote meren ; Lac Léman, beter bekend als het meer van Genève, Lac du Bourget, Lac d’Annecy en Lac d’Aiguebelette. Deze laatste is de kleinste en meest natuurlijke van de vier. Het water van het meer tikt in september nog de 24 graden aan; zwemmen hier is dan ook geen straf. Rondom het meer liggen verschillende campings en verhuurbedrijven van waterfietsen en kayaks. Een tochtje over het azuurblauwe water is een dikke aanrader. Bij het restaurant en strandje van La Crique Aiguebelette huur je naast kayaks en waterfietsen ook supboarden; want ook hier hebben ze deze trend niet gemist. Op het terrein van La Crique ligt aan het water een prachtige steiger. Kom vroeg in de ochtend en claim je plekje aan het water met een magnifiek uitzicht op het meer.

Indosole Europe - Ladify.nl
Slippers van Indosole
Indian Summer Savoie Mont Blanc - Ladify.nl

Lac du Bourget

Lac du Bourget is de op één na grootste van de vier meren. Ook hier vind je aan de waterkant campings en fijne appartementen. In Aix-Les-Bains is het een komen en gaan van dagjesmensen, lokalen en vakantiegangers. De vlaggetjes van de zeilboten klapperen vrolijk in de wind en op het aangrenzende veld strijken afwisselend festivals (Musilac) en circustenten neer. Bij de Skiff Pub bestel je ‘Filet de perches’, de lekkernij van de streek, vers uit het meer en slurp je oesters naar binnen met een slok champagne. Vergeet niet het meer vanuit de bergen te aanschouwen. Vanaf Belvedère du Mont du Chat, de La Grande Molière en de la Chambotte heb je een spectaculair uitzicht.

Adresjes

  • Skiff Cafe Aix-Les-Bains – Lunch en diner met uitzicht op de grote haven
  • Compagnie des Bateaux d’Aix-Les-Bains – rondvaart met uitzicht op de bergen
  • Aqualac Aix-Les-Bains – Openbaar zwembad en toegang tot het strand
  • Ô Lac ! in Châtillon – lunch en diner met uitzicht op het kasteel én het water
Franse bergen Aix-Les-Bains Ladify.nl
La Grand Porte Aix-Les-Bains
Indian summer Aix-Les-Bains

Van meer naar bergen naar meer

Na een aantal heerlijke dagen aan het water gaat de roadtrip verder de bergen in. Van Chambéry gaat de reis via Albertville, Flumet en Saint Nicolas de La Chapelle naar een wel heel bijzondere plek: Les Cabanes Entre Terre et Ciel, ofwel een plek tussen hemel en aarde. Een boomhut met jacuzzi en sauna én uitzicht op de magische Mont Blanc. Een fijne afwisseling met de hotels in de stad en aan het water.

Lac d’Annecy

Misschien wel het mooiste meer van de regio is Lac d’Annecy, de volgende en voorlopig laatste stop op onze reis door bergen en langs meren. Het Middeleeuwse stadje straalt gezelligheid uit met zijn vrolijk gekleurde gevels, oude monumenten en statige herenhuizen. Je vind er winkels, restaurants, terrassen en bars. Een perfecte bestemming voor een niet zo voor de hand liggende stedentrip. Wij verblijven echter niet in Annecy zelf. Na een lunch aan het water bij vijfsterrenhotel Auberge du Père Bise, strijken we neer bij de buren: L’Abbaye de Talloires. Niet alleen een geliefd hotel, maar ook nog eens een zeer gewilde trouwlocatie. Vanuit onze luxueuze kamer hebben we uitzicht op het meer waar de bootjes meedeinen op de kleine golven. Op de privé steiger van het hotel waan je jezelf in Saint Tropez, alleen dan in een decor van bergen. Van een apérol spritz tot een goed glas wijn, het personeel is er op geijkt je een fijn verblijf te verzorgen. In de tuin van de voormalig abdij geniet je van lokale gerechten van de Bistrot en in het restaurants van een gastronomische keuken. Maar let op, in het naseizoen is het restaurant in de avond meer dan eens gesloten. Laat je hierover dan ook goed informeren om teleurstellingen te voorkomen.

Adresjes

L'Abbaye de Talloires - Lac d'Annecy
L’Abbaye de Talloires
L'Auberge de père bise
Diner bij Bistrot de l’Auberge de Père Bise

Reizen naar Frankrijk

Ik maakte deze reis naar de regio Savoie Mont Blanc mid-september. De regio had toen de gele kleurcode, wat betekent ‘veiligheidsrisico’s’. Wil jij een Indian Summer in de Franse bergen? Raadpleeg de website van het RIVM voor de laatste stand van zaken omtrent de reisadviezen naar Frankrijk.