Hoe bak je dé perfecte Loetje biefstuk?

Dé perfecte biefstuk. Voor de een goed doorbakken bijna als een sucadelapje, voor de ander het liefst zo rood mogelijk met het bloed op je bord. Ik zelf hou ervan als de buitenkant een tikje knapperig is en hij aan de binnenkant nog mooi rood is (medium rare). De plek waar dat ze hem op deze manier áltijd perfect serveren, is zonder meer Loetje. Voor wie niet bekend is met dit van origine Amsterdamse fenomeen (echt, onder welke steen heb je gelegen ;-))….. Loetje is dé plek om al sinds jaar en dag dé allerlekkerste biefstuk te eten. Niks geen poespas eromheen. Geen sausjes. Geen kruidenboter. Niks. Gewoon mooi puur vlees in zijn eigen jus. Liefst met een verse witte boterham erbij om in de jus te soppen.

Geen geheim meer…

Maar hoe krijg je nou die perfect gebakken biefstuk thuis op je bord?! Compleet mét jus. Loetje deelde zijn geheim (wat dus eigenlijk helemaal geen geheim is) en wij delen het weer met jullie.

Men neme dé 4 ingrediënten

Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld. Men neme de dunste pan die je hebt. Ja je leest het goed; dunste! Een pakje gewoon ouderwetse Blue Band margarine (dat witte pakje met een blauw strikje). Peper en zout. En een mooi biefstukje van goede kwaliteit. Okay…..dit laatste is voor velen ook een ruim begrip. De een vindt een kogelbiefstukje het lekkerst, de ander een ossehaasje. Je kan ze natuurlijk bij de lokale supermarkt kopen, maar laten we eerlijk wezen. Waarom in een oud Fiatje rijden als je voor een paar euro meer ook in een Ferrari kan rijden?! Ga dus gewoon naar de slager en neem daar een stuk vlees van goede kwaliteit!

Simple as it is!

En dan begint het ingewikkelde kookproces….. NOT! Zorg dat je vlees in ieder geval al minimaal een half uurtje uit de koeling ligt. Wat versgemalen peper en zeezout erop en je bent klaar om te beginnen. Pan op hoog vuur dat ‘ie even goed warm kan worden. Draai daarna het vuur terug tot ongeveer op het midden. Reken voor 1 stuk vlees ongeveer 75/80 gram Blue boter. Ja ladies, goed voor de lijn is het allerminst, maar ach… 1 keer in de zoveel tijd moet dat kunnen, toch?!

Blijven roeren

Boter in de pan en goed blijven kijken dat het niet té hard gaat. De boter moet gewoon mooi goudgeel gesmolten zijn. Dan zet je het vuur weer even wat hoger en gaat de biefstuk de pan in. De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan. En dan….na 2 minuutjes deze kant, ben je gewoon klaar. Biefstukjes uit de pan en op je bord. Je kunt even kijken of de boter al wat bruiner is, want dit is met name wel lekker voor je jus. Is dit nog niet het geval, zou je alleen de boter nog even wat hoger kunnen zetten, zodat ie wat donkerder wordt.

Zo simpel is het ladies. Laat je biefstukje even rusten, voordat je hem eet en schep er vooral nog een flinke lepel jus over. Het lekkerst vind ik het persoonlijk gewoon met een verse witte boterham, een simpele salade en eventueel wat gebakken champignons. Echt die witte boterham in de jus….dat is bijna nét zo lekker als het heerlijke stuk vlees op je bord!!!

Eet smakelijk!