Het Geboortekanaal: Veerle en Marike over hun passie voor verloskunde en podcasting

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren. Hoe ze dat doen? En wat hun levensmotto is? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal.

Sommige dames hebben toch wel een heel bijzonder beroep. Wat dacht je van verloskundigen en praktijkeigenaren Veerle Verrest (34) en Marike van de Groep (33)? Beide dames werken in de verloskundigenpraktijk Amstermam in Amsterdam West en delen sinds kort hun avonturen in de spraakmakende podcast ‘Het Geboortekanaal’ (@hetgeboortekanaal). Tijd om hen het hemd van het lijf te vragen. Over hun podcast, maar ook over hun dromen en ambities binnen dit mooie vakgebied.

Waar kunnen mensen jullie van kennen?

Veerle: Het meest waarschijnlijk van de verloskundige praktijk! Ik werk 10 jaar bij Amstermam verloskundigen (voorheen Geboorte in Praktijk), waar ik inmiddels vele aanstaande ouders heb ontmoet tijdens zwangerschap, bevalling of daarna. Gezichten die ik vaak nog tegen het lijf loop in Amsterdam. De stad is immers net een ‘dorp’. Nu lijk ik ook wel een talent te hebben voor het onthouden van gezichten, namen en verhalen. Toch vermoed ik dat die harde schijf een keertje volraakt.

Marike: Mij kun je ook kennen van Amstermam, waar ik sinds 2015 met veel plezier werk en sinds 2023 ook mede-praktijkeigenaar ben. En het is niet alleen van de verloskundigenpraktijk dat je mij zou kunnen kennen, met onze podcast ‘Het Geboortekanaal’, bereiken Veerle en ik steeds meer mensen online. In de podcast vertellen wij over ons leven en avonturen als verloskundigen in Amsterdam. En ik kan je vertellen, dat zijn er nogal wat!

Het Geboortekanaal
Marike (links) & Veerle (rechts)

Waar staan jullie op dit moment in het leven?

Veerle: De afgelopen jaren heb ik veel liefde en aandacht gegeven aan mijn rol binnen Amstermam. Vier jaar geleden werd ik mede-eigenaar en om samen met mijn twee ‘maatjes’ deze maatschap te runnen bevalt enorm goed! Verder heb ik privé een jaar geleden een huis gekocht en dromen mijn vriend en ik verder over de toekomst.

Marike: Ik bevind me midden in de tropenjaren met 2 jonge kinderen, een eigen bedrijf en onregelmatige werktijden. Mijn dochters Doris (5) en Diede (bijna 3) zorgen thuis voor veel gezelligheid, maar het is af en toe ook best aanpoten. Toch geniet ik volop en op alle vlakken! Ik had altijd gedacht dat deze baan en een gezin een hele moeizame combinatie zou zijn, maar ik ben blij verrast. Ik vind zowel het moederschap als mijn werk fantastisch en we hebben het in de praktijk goed geregeld met twee oproepbare verloskundigen. Dat geeft een stuk rust en is fijn zodat je altijd kunt overleggen. Bovendien heb ik thuis een geweldige man waardoor ik dit kan blijven doen.

Wat zijn jullie dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Veerle: De droom om zelf het ouderschap te mogen ervaren wordt steeds sterker en daar kijk ik met veel nieuwsgierigheid naar uit. Op de lange termijn dromen we er thuis van om naast ons plekje in Amsterdam een plek op Curaçao te creëren waar we onze liefde voor koken & gastvrijheid kwijt kunnen. Een droomplek waar we gasten kunnen ontvangen voor een onvergetelijke vakantie. Een plek waar we hen kunnen verwennen met heerlijk eten en daarin zelfs een groter publiek kunnen bedienen in een concept “from farm to table”.

Zakelijk gezien willen we met Amstermam heel graag een community creëren waar moeders (ouders) elkaar vinden. Binnen de fase van zwangerschap zijn we heel trots op de Centering Pregnancy die we aanbieden (een vorm van zorg in groepsverband), maar het streven is om dit na die tijd voort te zetten. De zwangerschap en bevalling krijgen terecht veel aandacht, maar het landschap dat zich hierna ontvouwt is vele malen uitgestrekter. In een tijd waar we steeds minder fysiek met elkaar in contact staan, lijkt het me juist een missie om elkaar weer op te zoeken, van elkaar te leren en elkaar te steunen!

Tevens dromen Marike en ik ervan een groter bereik te creëren voor onze podcast. We halen veel plezier uit het vertellen van verhalen over ons werk als verloskundigen in Amsterdam. Hier krijgen we bovendien heel vaak vragen over op verjaardagen! Leuk om dit nu met een groter publiek te kunnen delen en een kijkje te kunnen geven in ‘onze keuken’.

Marike: Mijn zakelijke droom is echt een community neer te zetten met onze praktijk, zodat we niet alleen verloskundigen zijn maar ook een plek om samen te komen voor zwangeren/jonge moeders. Waar ervaring uitgewisseld kan worden en mensen met plezier komen. Mijn droom is ook om meer mensen met onze podcast ‘Het Geboortekanaal’ een inkijkje te geven in ons vak. Het is zo ontzettend leuk om te doen en hierdoor leer ik ook weer zoveel nieuwe dingen. Ik zou het heel leuk vinden als meer mensen dit horen!

Mijn persoonlijke droom is om uiteindelijk ergens buitenaf te wonen en daar een plek te creëren waar mensen rust en plezier kunnen vinden. Zo zou ik bijvoorbeeld retreats met een nuchtere inslag willen organiseren voor stellen die een kindje verwachten. Tijdens zo’n retreat gaan we dan dieper in op de bevalling, de kraamtijd, maar bovenal op wat dit alles doet met de relatie en hoe je dit het beste vorm kunt geven.

Het Geboortekanaal

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die jullie tot nu toe in het leven hebben geleerd?

Veerle: Toen ik twee jaar aan het werk was verloor ik de balans tussen werk en privé. De voldoening die ik uit mijn werk haalde maakte ik dusdanig groot dat ik het moeilijker vond om te beslissen tot waar mijn zorgplicht reikte. Dat resulteerde in een onstilbare huilbui toen ik Marike moest aflossen bij een bevalling. Het signaal om even aan de noodrem te trekken. Ik stopte direct met werken, ging in gesprek met een coach, boekte een ontspannende vakantie en leerde weer voor mezelf te zorgen. Want pas als ik goed voor mezelf zorg, kan ik goed voor anderen zorgen! Na zes weken pakte ik langzaam het werk weer op en sindsdien helpt deze ervaring me vandaag de dag nog steeds in het houden van de balans.

Marike: De belangrijkste les die ik geleerd heb? Als je iets heel graag wilt dan kun je heel ver komen. Daarmee bedoel ik niet dat als je iets heel graag wilt ook alles mogelijk is. Dit vind ik een te maakbaar idee. Wel geloof ik erin dat je met doorzettingsvermogen heel ver komt. Mijn opleiding tot verloskundige zat bijvoorbeeld niet mee. Ik was 16 toen ik begon, verhuisde alleen van Zwolle naar Maastricht en vond de opleiding heel zwaar. De concurrentie onderling, de stages waarbij je de hele dag beoordeeld werd door hele zelfverzekerde verloskundigen. Ik werd er mega onzeker van en kon me niet voorstellen dat ik ooit zo’n zelfverzekerde expert zou zijn. Ondanks dit alles, zette ik door. En hoewel mijn studie dus heel pittig was, en ik veel vertraging heb opgelopen, brengt deze ervaring me nu juist heel veel.

Welk taboe zouden jullie willen doorbreken?

Veerle:Ik wens dat wij vrouwen minder verwachtingen aan onszelf opleggen over hoe we moeten leven, zowel mentaal als fysiek. We zouden met meer mildheid naar onszelf mogen kijken. Over het fysieke deel: we worden omringd door strenge schoonheidsidealen. Meiden zien op social media vaak beelden die onzekerheid en schaamte over hun eigen lichaam oproepen. Ik kom dit ook in de praktijk vaak tegen. Vrouwen zijn preuts, verlegen of ongemakkelijk met hun ontblote lichaam. Voor mij hoort er bij naakt zijn nooit een verontschuldiging. Alles aan het lichaam is normaal, en het is goed dat opgroeiende kinderen je naakt zien. Zo ontstaat er geen link tussen schaamte en naakt zijn. Dit is belangrijk voor aanstaande ouders om te weten.

Verder wordt het beeld van het postpartum lichaam sterk beïnvloed door schoonheidsidealen. Ik gun elke vrouw meer zachtheid naar zichzelf, want een vrouwenlichaam verandert nu eenmaal en daar mag je trots op zijn.

Marike: In de praktijk zie ik heel veel vrouwen die flink worstelen met de verandering in het leven na het krijgen van een kind. Het percentage vrouwen dat een postnatale depressie krijgt is zo’n 10%. Los daarvan is er een flink aantal vrouwen dat gewoon heel erg moet wennen. In het Engels hebben ze daar een mooie term voor: matrescence, dat staat voor de verandering van vrouw naar moeder. Je maakt zo’n grote ontwikkeling mee, het is normaal dat dat niet alleen maar leuk is. Ik denk dat veel vrouwen ervaren dat ze het leuk moéten vinden, maar dat niet altijd zo voelen. Daar mogen we eerlijker over praten. Ik denk dat openheid hierover heel helpend kan zijn voor nieuwe moeders.

Het Geboortekanaal

Wat is jullie levensmotto?

Veerle: Blijf je leven lang leren! Door open te staan voor alle ervaringen en inzichten die me toekomen, leer ik mezelf steeds weer aan te passen aan veranderingen, koers bij te stellen, nieuwe dingen te proberen en beter te worden in de dingen die ik al deed. En dat maakt me steeds weer nieuwsgierig naar wat het leven nog meer in petto heeft.

Marike: Verenig het nuttige met het aangename. Iets waar ik volgens mijn mentor al erg goed in was tijdens mijn studietijd. Hoewel ik deze opmerking toen stom vond, besef ik nu dat het helemaal waar is en het bij mij past. Voor mij maakt dit het leven gewoon echt leuker: een teamoverleg, gekoppeld aan een gezellig etentje. Of wat dacht je van hardlopen met een gezellige podcast op? Ik hou ervan!

Om af te sluiten: Welk advies zouden jullie je jongere ik geven?

Veerle: Leef een beetje! Mijn ouders leerden me altijd zelf na te denken en niet het pad van anderen te volgen. Na 1,5 jaar studeren in een andere richting kreeg ik een error bij het idee van een kantoorbaan. Hoewel de materie interessant was, droomde ik altijd van verloskundige zijn. Toen ik via mijn beste vriendin een verloskundestudent ontmoette, begon die wens weer te kriebelen. Ik vond het spannend om mijn ouders te vertellen dat ik iets anders wilde doen. Daarbij was ik bang voor de financiële gevolgen en het gevoel van falen. Maar toen ik met mijn moeder in het ziekenhuis was en naar het bordje “verlosafdeling” wees, zei ze: “wanneer kom je er nou eens voor uit dat daar je hart ligt?”. Mijn ouders leerden me lichter naar de situatie kijken en te beseffen dat ik in deze fase van mijn leven een weloverwogen keuze moest maken.

Marike: Durf te zeggen hoe je je voelt! Ik heb tijdens mijn studietijd echt vaak gedacht dat ik me veel groter moest voordoen dan dat ik me voelde. Doordat ik mijn onzekerheid heel graag wilde verbloemen dachten mensen soms dat ik arrogant was. Het tegenovergestelde was waar. Ik was gewoon doodsbang en wist niet precies hoe ik daarmee om moest gaan. Toen ik daar opener over werd, werd het makkelijker.

Het Geboortekanaal, de podcast

Benieuwd geworden naar de avonturen van Veerle en Marike als verloskundigen in Amsterdam? Tune in voor de leukste, grappigste en meest ontroerende verhalen. Luister hier naar Het Geboortekanaal: