Help, ik kom niet klaar!

Je hebt die hunk eindelijk je bed in gekregen, ligt enorm te genieten van de aanrakingen en strelingen en voelt de spanning stijgen. Je hartslag gaat omhoog en jullie ademhaling gaat steeds sneller. Hij stoot harder en harder, knijpt in je borsten, speelt met je tepels en zoent en bijt jouw lippen met passie. Ondertussen masseert hij of jijzelf jouw intieme plekjes. Het hoogtepunt kan niet lang meer duren! “Kom je al?”, kreunt hij in je oor. Ja denk je, ja! Bijna, wacht nog heel even… Dan hoor je een diep gegrom en komt hij kreunend tot zijn hoogtepunt. Je voelt zijn lijf verslappen en de energie wegvloeien. En jij ligt daar nog, gefrustreerd, want het is jou weer niet gelukt. Zelfs als hij je nog wilt strelen wij je het af. Herkenbaar? Maak je geen zorgen! ‘Ik kom niet klaar!’, geldt voor heel veel vrouwen en daar is wat aan te doen.

Ik kom niet klaar, hoe kan dat?

Laten we gelijk beginnen met de feiten. Niet elke vrouw kan klaar komen, hoe vervelend ook. Ongeveer 3 op de 4 vrouwen geeft aan wel eens problemen te hebben met het klaarkomen, 1 op de 4 geeft aan daar vaak last van te hebben. Klaarkomen is dus zeker niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. Er zijn heel veel redenen waarom het klaarkomen niet zou lukken. Denk aan het gebrek van stimulatie van de clitoris, stress, afleiding, maar ook medische aandoeningen zoals diabetes. Ook medicijnen als SSRI (antidepressiva) kunnen het klaarkomen bemoeilijken. Aan veel van deze factoren is echter te werken. Dit betekent dat de kans groot is dat jij ooit een orgasme zult ervaren!

Ken je lijf

Om klaar te kunnen komen is het belangrijk dat je in een staat van opwinding bevindt. De ene vrouw raakt opgewonden van tongen, de ander wordt geprikkeld door erotische beelden. Om te weten wat jou opgewonden maakt is het dan ook belangrijk om op onderzoek te gaan. Dit kan samen met jouw partner, maar ook heel goed alleen. Welke aanrakingen vind je fijn? Welke fantasieën gaan er door jouw hoofd? Wanneer je opgewonden raakt zal je jouw bloed sneller voelen stromen en je ademhaling zal versnellen. De clitoris zwelt op en de vagina wordt vochtiger. Ook de binnenste schaamlippen zwellen, wat ook kan gebeuren met jouw borsten en tepels.

Tips & feiten

Dat iedere vrouw kan klaarkomen door penetratie is een fabeltje. Veel vrouwen komen klaar door het zachtjes strelen, wrijven of likken rond of over de clitoris. Het krijgen van een clitoraal orgasme is dan ook meer waarschijnlijk dan een vaginaal orgasme. Verder is het belangrijk om in de juiste staat van seksuele opwinding te komen. Voorspel is hierin heel belangrijk. Fantaseer, kijk erotische beelden of verleid je partner door het sturen van spannende appjes om in de stemming te komen. En natuurlijk is het belangrijk om met elkaar te praten, ook in bed, ook over seks. Leg je partner uit wat wel en niet fijn vindt, waar je opgewonden van raakt en geniet van het moment. Hoe minder je gefocust bent op het behalen van die ‘eindstreep’, hoe meer je zult genieten van de weg er naar toe.

Meer informatie vind je op Thuisarts.nl.